این غذای خوش عطر و نسبتا کمکالری، میتواند جزو بهترین گزینههای غذایی برای افرادی باشد که قصد کاهش وزن دارند، کلسترول خونشان بالاست یا ترجیح میدهند ماهی را با روشهای سالمتری نسبت به سرخ کردن، طبخ و میل کنند. علاوه بر این، طعم و ظاهر خاص این ماهی میتواند جاذبهای برای آنهایی باشد که علاقه چندانی به مصرف غذاهای دریایی ندارند.
مقدار کالری این غذا
مجموع مواد غذایی یادشده برای تهیه این غذا، ۲۱۴۰ کیلوکالری انرژی دارند و در صورت تقسیم کردن آن میان ۶ نفر، به هر یک تقریبا ۳۵۵ کیلوکالری انرژی خواهد رسید. البته در صورتی که این غذا با برنج میل شود به ازای هر ۵ قاشق غذاخوری سرصاف برنج پخته ۸۰ کیلوکالری به میزان یاد شده اضافه خواهد شد.
همراهان این غذا
این غذا میتواند با مقداری نان سبوسدار یا برنج قهوهای سرو شود. اگر میخواهید این ماهی را با برنج سفید سرو کنید، حتما برنج را به صورت دمی و با روغن کم، طبخ کنید. افرادی که رژیم لاغری دارند هم میتوانند این ماهی را با یک بشقاب سالاد سبزیجات همراه روغن زیتون، میل کنند. دمنوش نعناع یا زیره هم میتواند نوشیدنی مناسبی برای همراه کردن این غذا باشد تا بتواند طبع سرد و مزاج بشقاب غذاییتان را تعدیل کند.
طـرز تـهـیـه
برای آماده کردن ماهی باید ابتدا مقداری آب در ظرف گودی بریزید و اجازه بدهید تا آب، جوش بیاید.
تکههای ماهی را با زنجبیل تازه، طعمدار کنید و سپس با توری مخصوص بخارپز در ظرف (بالاتر از سطح آب) بگذارید یا ماهیها را در فویل آلومینیومی بپیچید و حدود ۷ دقیقه، آنها را بخارپز کنید.
برای آماده کردن سس این غذا نیز باید سیر، پودر زنجبیل و کنجدها را در ظرفی با هم ترکیب کنید. روغن را حرارت دهید و این ترکیب را حدود ۱ دقیقه در آن تفت بدهید. سس سویا را اضافه کنید و ۱ دقیقه دیگر هم به تفت دادن خود ادامه دهید.
بهجای سس سویا میتوانید از انواع سرکه، مخصوصا سرکه سیب هم کمک بگیرید. بعد از آماده شدن سس، تکههای ماهی را در ظرف مورد نظر خود بچینید و سس را روی آن بریزید.
در نهایت هم ماهی را با کنجدهای بوداده و پیازچههای خردشده، تزیین کنید.
۸ راز ماهی بخار پز
۱٫ ماهیها دارای فیزیک متفاوتی هستند و با توجه به عمق آب، تغذیه و نژادشان، طعمهای متفاوتی دارند. بنابراین، موادی که برای مزهدار کردن یک ماهی توصیه میشود برای سایر ماهیها استفاده نکنید زیرا ممکن است طعم دلچسبی به غذای شما ندهد.
۲٫ اگر میخواهید ماهی را به صورت درسته طبخ کنید یا تکههای ماهیتان درشت است، حتما برای مزهدار شدن بهتر و پخته شدن مناسبتر، برشهایی عمیق روی ماهی بزنید. به این ترتیب، ماهی شما ظاهر و طعم بهتری پیدا میکند.
۳٫ بهتر است برای بهتر شدن ظاهر ماهی و طبخ سادهتر آن، بالههای ماهی را پیش از پخت، قیچی کنید.
۴٫ یادتان باشد حتما داخل شکم و درون برشهایی که روی ماهی ایجاد کردهاید هم طعمدار کنید.
۵٫ بیشتر ماهیها حاوی ید هستند بنابراین برای طعمدار کردن آنها به نمک فراوان نیازی نیست.
۶٫ اگر قرار است ماهی را با لیموی تازه طعمدار کنید، نباید گوشت لطیف ماهی را برای مدت طولانی در آبلیمو قرار دهید. این کار باعث از هم پاشیدن بافت ماهی در محیط اسیدی آبلیمو میشود.
۷٫ گاهی میتوانید از زردچوبه هم به جای زعفران برای طعمدار کردن ماهیها کمک بگیرید.
۸٫ اگر وقت نداشتید ماهیها را پیش از طبخشان طعمدار کنید، نگران نباشید. میتوانید ماهیها را به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنید و هنگام سرخ، تنوری یا بخارپز کردنشان، ادویههایی مانند سیر، فلفل یا نمک را روی گوشت ماهی بپاشید.
مصرف این غذا پیشنهاد میشود به:
اگر یبوست مزمن دارید، بهتر است این غذا را با روغن زیتون همراه کنید. افرادی که میخواهند کمی وزن خود را بالا ببرند، میتوانند مقداری پودر بادام را با سس ماهیشان مخلوط کنند.
به علاوه، اگر دچار بیماری سلیاک هستید، باید سس سویای بدون گلوتن در این غذا بریزید. اگر میخواهید از این غذا بهعنوان وعده شام استفاده کنید هم میتوانید با کمی هویج و ذرت بخارپز، آن را سرو کنید تا غذایی سبک و با هضم ساده داشته باشید.
ارزش تغذیهای این غذا عبارت است از:
هر وعده از این غذا حاوی ۱۴ گرم چربی (۲ گرم چربی اشباع)، ۱ گرم فیبر، ۷ گرم کربوهیدرات، ۲۹ گرم پروتئین، ۲۴ میکروگرم فولات، ۶۹ میلیگرم کلسترول، ۰ گرم شکر، ۹۷ واحد بینالمللی ویتامین A، ۴ میلیگرم ویتامین C، ۹۱ میلیگرم کلسیم، ۲ میلیگرم آهن، ۴۵۵ میلیگرم سدیم و ۷۲۶ میلیگرم پتاسیم است.
ضمن اینکه میتواند حدود ۲۰ درصد از نیاز روزانه بدن را به پتاسیم تامین کند. از این رو، مصرف این وعده غذایی برای مبتلایان به بیماریهای قلبی، بسیار مفید خواهد بود.
این غذا روی میل جنسی تاثیر مثبت دارد
تمام مواد غذایی از منظر طب سنتی دارای مزاجهای مختلفی هستند و از این رو، باید با مصلحهای مناسبی مصرف شوند تا تعادل مزاج با خوردن آنها ایجاد شود. مثلا ماهیها از نظر طب سنتی، دارای مزاجی سرد و تر هستند و از این رو باید با ادویههای گرمی مانند زنجبیل یا دانههایی مانند کنجد و روغن کنجد طبخ شوند تا سردی طبع آنها، تعدیل شود.
مصرف ماهی میتواند تحریککننده قوای جنسی برای افراد دارای مزاج گرم باشد. در مورد نوع طبخ ماهی هم در طب سنتی، روشهای بخارپز یا کبابی بر سرخ کردن، برتری دارند. سرخ کردن ماهی علاوه بر افزایش کالری و تشدید تشنگی با مصرف آن، باعث تاخیر در دفع آن از معده میشود. از منظر طب سنتی، همراه کردن ماهی با برخی از مواد غذایی مانند تخممرغ یا شیر هم ممنوع است زیرا این ترکیبات ممکن است در کنار همدیگر به سلامت دستگاه گوارش آسیب برسانند.
زنجبیل بهعنوان یکی از بهترین همراهان ماهی، دارای مزاجی گرم و خشک است و میتواند سردی و تری ماهی را به خوبی جبران کند. از طرف دیگر، برخی افراد با مصرف انواع ماهی دچار نفخ میشوند بنابراین میتوانند زنجبیل را بهعنوان ترکیبی بادشکن به ماهی خود اضافه کنند. همانطور که گفته شد، ماهی میتواند تحریککننده قوای جنسی در افراد گرممزاج باشد. حالا اگر همین ماهی با زنجبیل ترکیب شود، باعث افزایش غلظت مایع منی خواهد شد. از این رو، شاید چنین غذایی بتواند به مردان در سن باروری برای افزایش قدرت باروریشان کمک کند. البته فراموش نکنید زیادهروی در مصرف زنجبیل برای افراد دارای مزاج گرم، میتواند اثری عکس روی قدرت جنسیشان داشته باشد و باعث ضعف نیروی جنسی آنها شود. زنجبیل تا حدی برای تسکین دردهای مفصلی و کمردرد هم مفید است.