گاباپنتین (نحوه مصرف،خطرات و عوارض،فواید)
گاباپنتین ۳۰۰,گاباپنتین رازک ۱۰۰,قرص گاباتین ۱۰۰ برای چیست,قرص سلکوکسیب,قرص آلفن ایکس ال ۱۰۰,گاباپنتن,گاباکس ۱۰۰,نوروپنتین ۳۰۰ چیست
گاباپنتین (Gabapentin) اولین بار، بیش از ۴۰ سال پیش و بهعنوان یک داروی ضد اسپاسم و شلکنندهی عضلانی در ژاپن تولید و مورد استفاده قرار میگرفت ولی با مشاهدهی اثرات ضدتشنج آن، امتیاز تولید آن در سالهای بعد به شرکتهای آمریکایی سپرده شد و در سال ۱۹۹۳ تأیید اداره دارو و غذای آمریکا را بهعنوان یک داروی ضدتشنج اخذ کرد.
کاربرد گاباپنتین
یک آنالوگ گاما آمینوبوتیریک اسید است که در ابتدا برای درمان صرع تولید شد، ولی در حال حاضر برای استفادههای مختلفی از جمله کاهش درد، بهخصوص دردهایی با منشا عصبی (مانند سردرد و کمردرد) دارد. این دارو با نامهای تجاری (برند) مختلفی در داروخانهها عرضه میشود. نورونتین، محصول شرکت فایزر و نیز آپوگاباپنتین، محصول شرکت آپوتکس کانادا از نامهای شناختهشده هستند. از جمله برندهای رایج ایرانی نیز میتوان از نوروپنتین نام برد.
فارماکولوژی گاباپنتین
گاباپنتین از نظر ساختمانی مشابه گامابوتیریک اسید (Gammabutyric Acid) است. اما در بدن به گاما آمینوبوتیریک اسید و یا آگونیستهای آن تبدیل نمیشود. این دارو مهارکننده بازجذب گامابوتیریک اسید و یا از بین برنده آن نیست. همچنین مکانیسمی که به کمک آن گاباپنتین اثر ضد درد و یا ضد تشنجی خود را در انسان اعمال میکند، هنوز مشخص نشدهاست.
اطلاعات شیمیایی فارماکوکینتیک
برخی اطلاعات پیرامون گاباپنتینفرمول شیمیایی C۹H۱۷NO۲
وزن مولکولی ۲۳۷/۱۷۱ گرم در مول
فراهمی زیستی سریع، در صورت استفاده به میزان ۹/۰ گرم حدود ۶۰٪ و نیزدر صورت استفاده به مقدار ۸/۴ گرم حدود ۲۷٪ میباشد، غذا بیواویلیتی را به میزان ۱۴٪ افزایش میدهد.
اتصال به پروتئین کمتر از ۳٪
متابولیسم تقریباً متابولیزه نمیشود
دفع از راه کلیه دفع میشود
نیم عمر ۷-۵ ساعت
موارد مصرف گاباپنتین
گاباپنتین در سال ۱۹۹۴ به وسیله اداره دارو و غذای آمریکا (FDA) برای درمان صرع پارشیال (گاباپنتین همراه با سایر داروهای ضد تشنج مورد استفاده قرار میگیرد) تایید شد. در سال ۲۰۰۲ به پزشکان اجازه داده شد که از این دارو برای کاهش درد ناشی از ابتلا به زونا (نورالژی هرپسی) استفاده کنند. هم اکنون برخی از پزشکان از این دارو برای پیشگیری از سردرد میگرنی، درمان نیستاگموس و نیز کاهش دردهای نوروپاتیک (عصبی) استفاده میکنند. برخی معتقدند که در اختلالات دو قطبی نیز میتوان از این دارو استفاده کرد؛ اگر چه در این مورد هنوز اتفاق نظر وجود ندارد.
عوارض جانبی گاباپنتین چیست؟
در صورت داشتن هر یک از علائم واکنشهای آلرژیک زیر فوراً به اورژانس مراجعه نمائید: کهیر؛ تب؛ تورم غدد؛ زخمهای دردناک درون یا اطراف چشم یا دهان؛ مشکل تنفسی؛ باد کردن صورت، لبها، زبان یا گلو.
هرگونه علائم جدید یا وخیم شدن علائم همانند: تغییرات رفتاری یا اخلاقی، نگرانی، افسردگی یا احساس آشفتگی، خصومت، بیقراری، بیشفعالی (به صورت ذهنی یا جسمی)، یا تمایل به خودکشی یا صدمه زدن به خود را به اطلاع پزشک خود برسانید.
اگر عوارض جانبی جدی همانند موارد زیر را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
افزایش حملهها
تب، تورم غدد، درد بدن، علائم آنفولانزا
سرخی پوست، کبودی یا خونریزی سریع، خارش شدید، بیحسی و خواب رفتن، درد، ضعف ماهیچهها.
درد بالای شکم، بیاشتهائی، تیره شدن ادرار، زردی (زرد شدن پوست یا چشمها)
درد سینه، نامنظم شدن ضربان قلب، تنگی نفس
گیجی، سرگیجه و تهوع، تورم، افزایش وزن شدید، کاهش میزان یا عدم ادرار کردن
سرفه، تب، مشکلات تنفسی جدید یا وخیم شدن این علائم
حرکت سریع چشمها به عقب یا جلو.
برخی عوارض جانبی در کودکان مصرفکننده گاباپنتین بیشتر دیده میشوند. اگر کودکتان گاباپنتین مصرف میکند، در صورت مشاهده این عوارض جانبی، با پزشک خود صحبت کنید:
تغییرات رفتاری
مشکلات حافظه
مشکل در تمرکز
بیقراری، خصومت یا ناراحتی
عوارض جانبی جزئیتر شامل موارد زیر میگردد
سرگیجه، خوابآلودگی، ضعف، احساس خستگی
تهوع، اسهال، یبوست
تاری دید
سر درد
تورم سینه
خشک شدن دهان
عدم تعادل یا هماهنگی
این لیست کاملی از عوارض جانبی گاباپنتین نیست و ممکن است موارد دیگری رخ دهد. برای آگاهی بیشتر از عوارض جانبی و درمان آنها با پزشک خود صحبت کنید.
چه داروهائی بر گاباپنتین تأثیر میگذارند؟
در صورت مصرف هر داروئی به ویژه داروهای زیر، پزشک خود را در جریان قرار دهید:
هیدروکدون Hydrocodone (لورتاب Lortab، ویکودین Vicodin، ویکوپروفن Vicoprofen و دیگر داروها)
مورفین Morphine ( کادیان Kadian، اماس کانتین MS Contin، اورامورف Oramorph و دیگر داروها)
ناپروکسین Naproxen ( ناپروکسین Naprosyn، آلِو Aleve، آناپروکس Anaprox و دیگر داروها)
این لیست کامل نیست و داروهای دیگری نیز ممکن است با گاباپنتین تداخل ایجاد کنند. هر داروئی که مصرف میکنید شامل داروهای با نسخه، بدون نسخه و فروش آزاد، ویتامینها و محصولات گیاهی، را به اطلاع پزشکتان برسانید. بدون مشورت با پزشک از مصرف داروی جدید خودداری نمائید.
توجه
هرگز نباید دارو را پس از یک دوره استفاده طولانی مدت به طور ناگهانی قطع کرد. قطع ناگهانی و یا سریع دارو میتواند سبب بروز عوارض در بیمار شود. قطع تدریجی گاباپنتین در طی چند هفته و یا چند ماه احتمال بروز عارضه را در بیمار کاهش میدهد. دقت کنید که قطع ناگهانی داروهای ضد صرع سبب افزایش احتمال بروز تشنج میشود.
سوء استفاده و وابستگی
در مورد سوء مصرف گاباپنتین و یا وابستگی به آن، اطلاعات کافی در دسترس نیست.
استفاده در دوران بارداری
گاباپنتین در گروه C قرار دارد. برای استفاده از گاباپنتین در دوران بارداری، باید مزایای استفاده از آن نسبت به آسیب احتمالی جنین سنجیده شود.
مدیریت مصرف
گاباپنتین به شکل کپسولهای ۱۰۰ و ۳۰۰ میلیگرمی موجود است.
دوز پیشنهادی این دارو برای شروع بین ۱۰ تا ۱۵ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز و در سه دوز منقسم، حدود ۳۰۰ میلیگرم در هر دوز میباشد و طی سه روز میتوان دوز را به میزان ۲۵ تا ۴۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز و در سه دوز منقسم، حدود ۲۴۰۰ تا ۳۶۰۰ میلیگرم در روز، افزایش داد.
سطح پلاسمایی مناسب برای این دارو بین ۱۲ تا ۲۰ میکروگرم بر میلیلیتر میباشد.
دوز متوسط پیشنهادی در درمان اعتیاد، در اکثر مطالعات ۱۲۰۰ میلیگرم روزانه میباشد.
در صورت وجود نارسایی کلیه، دوز دارو باید بین ۳۰ تا ۸۰ درصد کاهش یابد.
برای تجویز این دارو در شرایط معمول، نیازی به هیچ آزمایشی پیش از شروع و درمان و درحین درمان نمیباشد.