اگرچه روند گسترش کرونا در چین کند است و آمار مبتلایان به ویروس کرونا در کشورهای دیگر هم قابلمقایسه با چین نیست، سازمان بهداشت جهانی وضعیت این بیماری را اضطراری اعلام کرده است.
رئیس این سازمان 2سال پیش هشدار داد یک بیماری همهگیر و مرگبار میتواند در هر مقطعی جهان را گرفتار کند. وضعیت کرونا هنوز به چنین سطحی نرسیده اما گزارش «شاخص امنیت بهداشتی جهان» حاکی از ناآمادگی عمومی جهان در برابر بیماریهای همهگیر است.
در 28 فوریه سال 2020، مقامات بهداشت عمومی از مردم خواستند برای مقابله با ویروس جدید کرونا آماده شوند و نترسند.
توصیههای زیر برای مقابله با این بیماری ضروری است:
دستانتان را چند بار در روز و حداقل به مدت 20 ثانیه بشویید. از آب و صابون یا یک ماده ضدعفونیکننده دست با حداقل الکل 60 درصد استفاده کنید.
قبل از پخت و پز یا قبل غذا خوردن، بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و بعد از دست زدن به بینی، سرفه یا عطسه، شستن دستهایتان را با آب و صابون یا ماده ضدعفونیکننده دست با حداقل الکل 60 درصد فراموش نکنید.
اگر به گونهای با ویروس در تماس بودهاید، چشمها، بینی و دهان خود را لمس نکنید زیرا لمس صورت میتواند این ویروس را وارد بدن کند.
ذکر این نکته ضروری است که فقط در مواقعی که بیمار هستید ماسک بزنید زیرا مانع سرایت ویروس فرد بیمار به دیگران میشود اما اگر سالم هستید تاثیر زیادی ندارد. تقاضا برای این محصول آنقدر زیاد است که در سراسر جهان با کمبود آن مواجه شدهاند. ماسک برای افرادی است که واقعا به آن نیاز دارند، مانند بیماران، پزشکان یا افرادی که خدمات بهداشتی ارائه میدهند.
اگر بیش از 60 سال دارید، یا در شرایط خاص هستید، باید بیشتر احتیاط کنید و از بودن در اماکن عمومی بپرهیزید زیرا خطر ابتلا به این بیماری بیشتر است. از هماکنون یادتان باشد سالمندان و افراد با شرایط خاص مانند بیماران قلبی، بیماریهای مزمن تنفسی و افراد مبتلا به دیابت جزو گروههای پرخطر هستند.
اگر تب دارید به مسافرت نروید. چنانچه زمان پرواز بیمار شدید، سریع به خدمه اطلاع دهید و پس از بازگشت به خانه به متخصص مراجعه کنید.
سفر ممنوع
از سفر به کشورهای مبتلا خودداری کنید. در حال حاضر، رفتن به سفرهای غیرضروری به مقصد چین و کره جنوبی خطرناک است. همچنین افراد گروه خاص و سالمندان لازم است از سفرهای غیرضروری به کشورهای ایتالیا، ژاپن و… بپرهیزند و حتما قبل از سفر به خوبی اطلاعات کسب کنند.
اگر از اعضای خانه، فردی بیمار شد و نیاز به قرنطینه داشت، با اطمینان خاطر خود را آماده کنید و مجهز شوید. این تجهیزات شامل نسخههای مخصوص بیمار و مسکنها، لوازم بهداشتی لازم و ضدعفونیکنندهها برای تمیز کردن سطوح خانگی است.
نتایج مطالعات نشان میدهد ویروس کرونا میتواند تا چند ساعت یا چند روز روی سطوح باقی بماند بنابراین سطوح را مرتب با مواد ضدعفونیکننده تمیز کنید تا ویروسها از بین بروند.
در حالی که کرونا هنوز بیماری همهگیر اعلام نشده، یک وبسایت دولتی پیشنهاد میکند در صورت ابتلا به بیماری همهگیر و داشتن نسخه سوابق الکترونیکی سلامت فرد، مواد غذایی لازم و آب را برای مصرف 2 هفته تهیه کنید.
علائم مشابه ویروس کرونا و ویروس آنفلوانزا را بدانید:
تب
سرفه
تنگی نفس
بیشتر موارد با آبریزش بینی شروع نمیشود.
وقتی حالتان خوب نیست چه کاری باید انجام دهید و چه کاری نباید انجام دهید؟
اگر تب دارید و سرفه میکنید یا نفس کشیدنتان سخت است سریع کمک بخواهید اما زود به نزدیکترین مرکز مراقبتهای فوری مراجعه نکنید. برای اطمینان از ابتلا به این بیماری، ابتدا با پزشک مرکز تماس بگیرید تا مطمئن شوید بیماریتان مسری نیست.
پس از تماس اولیه با پزشک، جز برای مراجعه به او از خانه خارج نشوید و اگر مجبور هستید بیرون بروید، از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نکنید.
هنگام سرفه یا عطسه آرنجتان را خم کرده یا از دستمال استفاده کنید و بلافاصله دستمال آلوده را در سطل دردار بیندازید. شما چه مشکوک به کرونا باشید، چه نباشید نباید حتی ویروس سرماخوردگی را انتقال دهید.
اگر مشکوک به این ویروس هستید با خانواده یا حیوانات خانگی در ارتباط نباشید و برای ایمنی آنها جداگانه بخورید و بخوابید. سعی کنید در یک اتاق بمانید و در صورت امکان از سرویس بهداشتی جداگانه استفاده کنید.
علت اینکه به مراقبت از حیوانات خانگی توصیه شده، این است که آزمایش ابتلای یک سگ در هنگکنگ به ویروس کرونا، مثبت گزارش شده اما مقامات این کشور گفتند که مطمئن نیستند سگ واقعا آلوده به این ویروس است. کارشناسان مطمئن نیستند که حیوانات خانگی میتوانند مبتلا شوند یا نه.
اگر مشکوک به این ویروس هستید، ماسکتان را درست استفاده کنید و اگر رعایت نکنید خود ماسک هم میتواند منشاء عفونت باشد. سازمان بهداشت جهانی در مورد زمان و چگونگی استفاده از ماسک توضیحاتی ارائه داده است.
آنتیبیوتیک مصرف نکنید. اگر به دلیل بیماری دیگری در حال استراحت هستید، وسوسه نشوید چون آنتیبیوتیکها فقط روی بیماریهای ناشی از باکتری اثر میکنند و عامل بیماری کرونا، ویروس است.