تریامسینولون براي درمان علامتي اختلالات شديد التهابي پوست از قبيل اگزماهايي كه به ساير كورتيكواستروئيدهاي ضعيفتر پاسخ نميدهند و پسوريازيس به كار ميرود.
برای درمان جایگزینی در نارسایی غده فوق كلیوی استفاده می شود. این دارو همچنین در درمان علامتی اختلالات التهابی و آلرژیك و در جهت سركوب كردن سیستم ایمنی استفاده می شود. تریامسینولون در هیپرپلازی مادرزادی آدرنال ادم مغزی و بیماری های روماتیسمی نیز مؤثر است.
مکانیسم اثر تریامسینولون
این دارو با عبور از غشاء سلولی به گیرنده های خود در سیتوپلاسم متصل شده و كمپلكس دارو-گیرنده وارد هسته سلولی می شود. این كمپلكس با اتصال به نواحی خاصی از DNA موجب تحریك روند رونویسی mRNA و به دنبال آن ساخت آنزیم هایی می گردد كه در نهایت مسئول اثرات سیستمیك كورتیكواستروئیدها می باشند.
كورتیكواستروئیدها با جلوگیری از تجمع سلول های التهابی در ناحیه التهاب، مهار فاگوسیتوز و آزادشدن آنزیم های مسئول در التهاب و مهار ساخت و آزاد شدن واسطه های شیمیایی التهاب، اثرات ضدالتهابی خود را اعمال می كند.
فارماکوکينتيک تریامسینولون
متابوليسم كورتيكواستروئيدها عمدتاً درخود پوست صورت ميگيرد ولي متابوليسم پوستي اين دارو نسبت به ساير كورتيكواستروئيدهاي پوستي كمتر ميباشد و به همين دليل جذب سيستميك دارو نسبتاً بالا ميباشد. متابوليسم دارو كبدي است.
موارد منع مصرف تریامسینولون
در شيرخواران كمتر از يك سال، پلاكهاي منتشر و گسترده پسوريازيس، عفونتهاي باكتريايي، قارچي ويا ضايعات ويروسي پوستي و درمان نشده،روزاسه و درماتيتهاي اطراف دهان، براي درمان آكنه و در صورت بروز آلرژي به كورتيكوستروئيدها نبايد مصرف شود.
هشدارها
1- از ماليدن اين دارو روي پوست بچهها تا حد امكان پرهيز شود.
2- از مصرف طولاني مدت فراوردههاي روي پوست صورت اجتناب گردد.
عوارض جانبي تریامسینولون
به دليل كم بودن متابوليسم تريامسينولون در پوست، امكان جذب سيستميك آن بالا بوده و عوارضي نظير سندرم كوشينگ، افزايش قند خون،وجود قند در ادرار و در دراز مدت تضعيف محور هيپوتالاموس-هيپوفيز-فوق كليه محتمل ميباشد.
بروز عوارض جانبي موضعي مانند تشديد عفونتهاي درمان نشده، نازك شدن پوست، درماتيت تماسي، اختلالات التهابي در ناحيه صورت به ويژه در خانمها و آكنه در محل كاربرد فرآورده نيز گزارش شده است.
همچنین درباره هیدروکورتیزون نیز بخوانید
تداخل دارویی تریامسینولون
نکات قابل توصيه
1- از مصرف خودسرانه اين دارو خودداري شود.
2- از به كار بردن پوشش و يا پانسمان روي ناحيه تحت درمان با تريامسينولون خودداري شود.
3- از تماس دارو با چشمها اجتناب گردد.
4- در صورتي كه بعد از دو هفته عارضهاي كه براي آن تريامسينولون تجويز شده، بهبود پيدا نكرد و يا بدتر شد، بايد به پزشك مراجعه شود.
5- قبل از شيردهي از استفاده اين دارو روي بافت پستان خودداري شود.
مقدار مصرف تریامسینولون
بزرگسالان: از كرم يا پماد 1/0% 1 تا 2 بار در روز و دركودكان تنها يك بار در روز استفاده ميشود.
مقدار مصرف آمپول تریامسینولون
بزرگسالان: به صورت داخل مفصلی یا تزریق در غلاف تاندونی به میزان 15-5/2 میلیگرم وبه صورت تزریق زیرپوستی یا داخل ضایعهای تا 1 میلیگرم در هر ناحیه تزریق استفاده میشود. در صورت نیاز این میزان میتواند بعد از یك هفته یا كمتر تكرار شود. به صورت داخل عضلانی 40 تا 80 میلیگرم استفاده شده و در صورت لزوم این مقدار میتواند بعد از 4 هفته تكرار شود.
كودكان: در كودكان 6 تا 12 سال داخل مفصل یا غلاف تاندونی به میزان 15-5/2 میلیگرم تزریق شده كه در صورت لزوم میتواند تكرار شود. بهصورت داخل عضلانی به میزان 40 میلیگرم استفاده و در صورت لزوم در فواصل 4 هفتگی تكرار میشود. حداكثر مقدار تجویز به صورت مقدار واحد 100 میلیگرم میباشد
اشکال دارویی تریامسینولون
Topical Cream: 0.1%
Topical Ointment: 0.1%