«استرس» تنها مختص اوقات ناگوار و اتفاقات بد زندگی نیست و بسیاری از ما این حالت روانی را در شرایط دوستداشتنی زندگی مانند ازدواج، تولد فرزند، ورود به دانشگاه و… تجربه کردهایم. در واقع این حالات به استرس مثبت تلقی میشود زیرا به خوبی قابلکنترل است، فرد از وجود آنها رنج و ناراحتی نمیبیند و هر زمان که به یاد میآورد احساس نشاط سراغش میآید.
تعطیلات سال نو و نوروز نیز از این قاعده مستثنی نیست و بهرغم شور و هیجان آمادگی برای استقبال از بهار، به نوعی استرس را نیز تجربه میکنیم. فقط کافی است قدری بهتر به شرایط زندگی خود توجه و با انجام برخی راهکارها این روزها را به بهترین شکل سپری کنیم.
1. اولویتها را بشناسید
معمولا روزهای پایانی سال بیشتر مردم نگران خانهتکانی، خرید، تدارک سفر و… هستند. در مدت تعطیلات هم بازار دیدوبازدیدهای نوروزی داغ است و کنار کارهای روزمره و حتی مسائل شغلی میتواند منشاء استرس و تا حدی نگرانی از انجام مطلوب آنها شود. پس بهتر است از همین الان برای کارهای مختلف برنامهریزی کنید و ابتدا به اولویتها بپردازید.
سعی کنید ابتدا اموری را به سرانجام برسانید که تاثیر جدیتری در کیفیت تعطیلات دارند. بهعنوان مثال اگر قرار است چند روز مهمان داشته باشید، مایحتاج ضروری را بخرید و در فریزر بگذارید تا هنگام پذیرایی دغدغه تهیه آنها را نداشته باشید.
2. خودتان را سرزنش نکنید
حتما برای شما هم پیش آمده که از اینکه نتوانستهاید مهمانی مفصلی برای اقوام ترتیب بدهید یا هدیه گرانقیمتی برای فرزندان بخرید و… احساس گناه کرده و خود را سرزنش کنید اما باید بدانید شما هم انسانی هستید با تواناییهای محدود. مطمئنا اطراف شما افرادی ثروتمندتر هستند که مقایسه شرایط زندگی با آنها ثمرهای جز رنج درونی ندارد و در این صورت شما را ازلذت گذران اوقات خوب کنار عزیزان بازمیدارد. در این شرایط آسیب روانی پیشآمده بسیار جدیتر از کمبودهای مادی است. آنچه هدیه و مهمانی را دوستداشتنی میکند عشق و علاقهای است که بین افراد وجود ندارد، نه صرفا برچسب اجناس.
3. انتظارات غیرواقعی نداشته باشید
بعضی افراد نتیجه برنامهریزیهای خود را صرفا در تایید دیگران میبینند و به همین دلیل زمانی که در مهمانیها از نوع پوشش، نحوه پذیرایی و… تعریف خاصی نمیشنوند دچار دلزدگی میشوند. این مساله درحقیقت ضعف شخصیتی است زیرا اگر فردی از اعتماد بهنفس مثبت برخوردار باشد، خود را با چنین مسائل بیاهمیتی نگران نمیکند. هر کدام از ما سلیقه، شخصیت، توان مالی و شرایط زندگی متفاوتی داریم و بهتر است به خوبی آنها را بپذیریم و منتظر تایید دیگران نمانیم.
4. از دیگر اعضای خانواده کمک بگیرید
معمولا خانمها دوست دارند پیش از شروع تعطیلات و در مدت آن، همه کارهای منزل به خوبی سروسامان داشته باشد که این حالت منشاء استرس و البته خستگی خواهد بود.
اگر از فرزندان بخواهید پیش از مهمانی میوهها و شیرینیها را بچینند و همسرتان هم در تهیه غذا به شما کمک کند، دیگر پذیرایی از مهمانان خستهکننده نیست. همه اعضای خانواده را در کارهای مختلف شریک کنید و به آنها مسوولیت بدهید حتی اگر به اندازه شما عالی و ماهر نباشند.
5. به نیازها و علائق خود اهمیت بدهید
افرادی که دائم دغدغه پاسخگویی به خواستههای اعضای خانواده را دارند بیش از دیگران با استرس حتی در روزهای شیرین نوروز روبرو هستند.
گرچه اهمیت دادن به این مساله خصوصا در کانون خانواده یکی از لازمههای ارتباط مطلوب است، هرگز به این معنا نیست که به کلی خود را فراموش کنید. در این صورت شاید در ظاهر به نیازهای دیگران پاسخ دادهاید اما تضعیف روحیه شما قطعا بر کیفیت روابط تاثیر میگذارد. حتما در مدت تعطیلات زمانی را برای انجام کارهای مورد علاقه مانند تماشای فیلم، انجام کارهای هنری، کوهنوردی و… در نظر بگیرید.
6. به جای غصه و اندوه، بخندید
دیر رسیدن مهمانها، خراب شدن اتومبیل در راه رسیدن به منزل اقوام، ریختن چای روی پیراهن جدید فرزند و… جزو شایعترین مسائلی است که بعضی افراد را به شدت نگران میکند. در چنین شرایطی به جای اینکه با همسرتان جروبحث کنید یا نگران پذیرایی از مهمانان شوید، به خود مسلط باشید و با گوش دادن به موسیقی آرام یا گپ زدن با همسرتان و… لحظاتی را برای با هم بودن غنیمت بدانید. مطمئن باشید بعدها که به خاطر بیاورید، انتخاب خوب خود را تایید میکنید.
7. سفری کوتاه بروید
کنار همه برنامههای معمول نوروز حداقل 2 یا 3 روز به سفر بروید. سفر فرصت خوبی برای دوری از امور یکنواخت زندگی، گردش در طبیعت و بهبود روحیه است. الزاما سفر را نباید یک اتفاق لوکس و گرانقیمت دانست؛ گذران چند روز در خانههای ییلاقی اطراف شهر هم نمونهای از سفرهای بسیار ارزان است که پس از تجربه آن، لذتش را درک خواهید کرد.
منبع: oserchange