در کشور کوچک آفریقایی سوازیلند، جایی که فقر بیداد میکند، پیدا کردن غذا دغدغه عمده مردم است، ایدز سایه سیاه خود را بر سر مردم این کشور گسترده است و هر روز هزاران قربانی میگیرد و انبوهی از کودکان یتیم که والدین خود را به دلیل ابتلا به ایدز از دست دادهاند باقی میمانند.
کشور سوازیلند یا Eswatini یک کشور کوچک 5/1 میلیون نفری در جنوب آفریقاست. بیشتر جمعیت این کشور در حومه شهر و به روش سنتی زندگی میکنند. این کشور یکی از فقیرترین کشورهای جهان است و 40درصد جمعیت آن روزانه درآمدی کمتر از 25/1 دلار دارند.
به دلیل شرایط بد آب و هوایی و مهیا نبودن شرایط کشاورزی بیشتر مردم این کشور در فقر مطلق زندگی میکنند. بیکاری سیر صعودی دارد و دهها هزار نفر از نعمت آب لولهکشیشده و شرایط بهداشتی مناسب بیبهرهاند.
گرسنگی بهخصوص در حومه شهرها بیداد میکند و جمعیت زیادی از کودکان به مدرسه نمیروند اما این پایان قصه تلخ زندگی آنها نیست. در ورای تمام این مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم میکنند بیماری ایدز هم در این کشور یکهتازی میکند.
میزان شیوع ایدز در این کشور 26درصد برآورد شده که حتی با هیچ کشور آفریقایی دیگر قابلمقایسه نیست. از آنجا که بیشتر نیروی جوان این کشور در سن جوانی به دلیل ایدز جان خود را از دست میدهند، نیروی کار این کشور به طرز حیرتآوری کاهش یافته است.
متوسط طول عمر در این کشور 49 سال است و به دلیل اینکه مساله ایدز تابوی اجتماعی است، آمار دقیقی از مرگهای ناشی از ایدز در دست نیست. بر اساس گزارشها، این کشور هم مقصد و هم منبع نیروی کار اجباری برای زنان و کودکان است؛ چه به صورت کارگر جنسی و چه انواع و اقسام بهرهبرداریهای مختلف.
هزاران کودک، بهخصوص دختران به کشورهای دیگر آفریقایی از جمله موزامبیک صادر میشوند. هر چند دولت قدمهایی برای از میان برداشتن قاچاق انسان برداشته، هنوز راه زیادی تا رسیدن به مقصد باقی مانده است.
تقریبا 120 هزار کودک در این کشور یتیم هستند و به تنهایی زندگی خود را اداره میکنند. والدین این کودکان به دلیل ابتلا به ایدز جان خود را از دست دادهاند.
این بیماری تاثیر زیادی روی بخش بزرگی از جوانان این کشور گذاشته و به دلیل فقر گسترده امکان بهرهبرداری از روش درمانی ایدز با «رتروویروس» وجود ندارد. متاسفانه 42 درصد از زنان باردار آلوده به ویروس ایدز هستند و تنها تعداد کمی از آنها موفق به دریافت درمان مناسب برای جلوگیری از انتقال بیماری به فرزند خود میشوند.
البته مراکزی برای حمایت از این زنان تاسیس شده ولی آنقدر تعداد آن محدود است که شامل همه زنان باردار نمیشود. سازمان یونیسف و برخی دولتها و سازمانهای خصوصی دیگر قدمهایی برای کنترل بیماری ایدز در این کشور برداشتهاند. هدف اولیه این است که از انتقال بیماری از مادر به کودک جلوگیری شود.
به همین دلیل مراکزی را تعیین کردهاند که روشهای پیشگیری از بارداری به زنان آموزش داده میشود و مادران بیمار تحت مراقبت قرار میگیرند اما همانگونه که ذکر شد این اقدامات به اندازه کافی نیست. یکی دیگر از اقدامات این ارگانها تشویق مردان به عقیم کردن خود است، به این طریق از انتقال ویروس ممانعت میشود.
سازمانی غیردولتی به نام SOS Childre- villages که هدفش حمایت از کودکان بیسرپرست و در معرض خطر است از دهه 1980 میلادی قراردادی با دولت پادشاهی این کشور امضا کرد که بر اساس آن مجوز پیدا کرد که به کمک کودکان این کشور برود و از آن زمان تلاش بسیاری میکند تا کودکان را تحت حمایت خود بگیرد و در این راه قدمهای مثبتی برداشته است.
منابع:Unicef, Humanium, SOS Childre- Villages, International