این ویتامین که به نیاسین نیز معروف است، در گیاهان و جانوران به وفور یافت میشود. فرآوردههای گوشتی، منابع بسیار غنی این ویتامین هستند. حدود دو سوم نیاز ما به این ویتامین از تریپتوفان تأمین میشود. میزان RDA آن برای مردان 16 و برای زنان 14 میلیگرم میباشد. میزان UL آن نیز 35 میلیگرم است.
نیکوتین آمید نیز به شکلهای کوآنزیمی NAD و NADP وجود دارد که در واکنشهای اکسیداسیون- احیاء نقش دارند.
نیاسین از اسیدآمینه تریپتوفان در بدن نیز تولید میشود.
کمبود نیاسین موجب پلاگر میشود که علائم آن راشهای پیگمانته در نواحی در معرض نور خورشید بدن (Dermatitis) به ویژه صورت و دستها، اسهال و دمانس میباشد. برای ایجاد سندروم پلاگر، فرد باید دچار فقر غذایی شدید از نظر نیاسین و تریپتوفان شود که این کمبود همزمان، اغلب در جمعیتهایی محقق میشود که غذای اصلی آنها ذرت باشد. نیاسین موجود در ذرت به صورت متصل و غیرقابل دسترس است که تنها با اضافه کردن قلیا به دانههای ذرت آزاد میشود. وابستگی غذایی به ذرت خوشهای (Sorghum) نیز موجب پلاگر میشود، اما در این مورد کمبود تریپتوفان مشکلساز نیست، بلکه محتوای زیاد لوسین با مهار آنزیم کینولینات فسفوریبوزیل ترانسفراز (QPRT) که از آنزیمهای کلیدی تبدیل تریپتوفان به NAD+ است، دردسرساز میشود.
B3 در مسیر ساخت NAD+ از تریپتوفان، نقش کوآنزیمی دارد، لذا کمبود ویتامین B3 میتواند موجب تشدید پلاگر شود. داروهایی مانند ایزونیازید (با اتصال به B6 و تسریع دفع آن)، سندروم کارسینوئید بدخیم (تبدیل بخش عمده تریپتوفان به سروتونین) و بیماری هارتناپ (اختلال در جذب اسید آمینه تریپتوفان) میتوانند از شرایط ایجادکننده پلاگر باشند.
اسید نیکوتینیک در دوزهای بالا میتواند با کاهش آزادسازی اسیدهای چرب از بافت چربی و در نتیجه، کاهش ساخت لیپوپروتئینهای حاوی کلسترول (LDL، IDL و VLDL)، به عنوان دارویی برای کاهش میزان کلسترول پلاسما مورد استفاده قرار گیرد. البته دریافت مقادیر بالای اسید نیکوتینیک میتواند به کبد آسیب برساند.