یکی از اقدامات وزارت بهداشت این است که اگر مادر معتادی در بیمارستان برای وضع حمل مراجعه کرد باید حتما تست اچآیوی از او بگیرند زیرا اگر تست مثبت بود مادر نباید سزارین شود زیرا در آن صورت نوزاد نیز مبتلا میشود و حتما باید زایمان طبیعی داشته باشد.
اقدام دیگر وزارت بهداشت این است که زمانی که مادری معتاد است نباید در ساعات اولیه به نوزاد خود شیر دهد زیرا در آن صورت نوزاد نیز معتاد میشود، بنابراین تا 5 روز نوزاد را در بیمارستان نگهداری و سمزدایی میکنند و به او شیر خشک میدهند.
مددکاران وزارت بهداشت با سازمان بهزیستی تماس میگیرند تا آنها بررسی کنند نوزاد والد دارد یا نه؟ اگر نداشت میتوان برای او شناسنامه صادر کرد ولی جای نام پدر خالی میماند. به همین دلیل با سازمان ثبت احوال و وزارت کشور مکاتبه شده تا بهدلیل مخاطراتی که برای نوزاد در آینده ایجاد میشود، فکری به حال شناسنامه بیوالد این نوزادان بکنند.
اگر مادر صلاحیت نگهداری از نوزاد را نداشت، چه اتفاقی میافتد،مددکاران ستاد کنترل آسیبهای اجتماعی وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی وضعیت مادر را بررسی میکنند. اگر تشخیص دهند که مادر ممکن است بچه را بفروشد یا حتی رها کند یا از بین ببرد با حکم قوه قضاییه نوزاد را از مادر جدا میکنند و در اختیار بهزیستی قرار میدهند.
مسوولان این موسسه مسافرخانههایی برای زنان معتاد گرفتهاند تا آنها در آنجا اسکان داشته باشند و سهمیه پوشک و شیر خشک برای نوزادانشان در نظر گرفتند تا با کمک این سهمیه از شدت فقر، نوزاد را با کیسه زباله پوشک نکنند.