علل ایست قلبی در جوانان,علائم هشدار دهنده ایست قلبی در جوانان,پیشگیری از ایست قلبی در جوانان,بیماری های خاص مربوط به ایست قلبی , علل خاص ایست ناگهانی قلبی در جوانان
مرگ ناگهانی در افراد جوان پدیدهای نادر محسوب میشود اما برای یافتن افراد در معرض خطر مرگ ناگهانی، باید به عوامل خطرساز و راههای پیشگیری از آن توجه داشت. مرگ ناگهانی در افراد زیر ۳۵ سال اغلب بهدلیل وجود ناهنجاریهای ناشی از نقص در ساختمان قلب و عروق یا ناهنجاریهای نادیدهگرفتهشده و کشفنشده قلب اتفاق میافتد. اینگونه مرگها اغلب حین انجام فعالیت فیزیکی و جسمی مانند شرکت در فعالیتهای ورزشی اتفاق میافتد. خوشبختانه میلیونها نفر سالانه در مدارس و دانشگاهها بدون وقوع مرگ ناگهانی به فعالیت ورزشی میپردازند اما شما چطور میتوانید دریابید خودتان یا فرزندتان در معرض چنین مرگی هستید؟
آزمایشهای غربالگری برای تشخیص انواع بیماریها و ناهنجاریهای قلبی وجود دارند. انجام این آزمایشهای غربالگری میتواند از اقدامات احتیاطی محسوب شود.
مرگ ناگهانی قلبی در جوانان چگونه است؟
سالانه نزدیک به ۳۶۰ هزار ایست قلبی ناگهانی، خارج از بیمارستان در ایالات متحده آمریکا رخ میدهد. از این تعداد ایست ناگهانی قلبی، تعداد بسیار کمی افراد جوان هستند. فقط تعداد کمی از این جوانان بر اثر ایست ناگهانی قلبی فوت میکنند و بیشتر مرگهای ناشی از ایست ناگهانی قلب در افراد مسن است.
چه عللی میتوانند سبب مرگ ناگهانی قلبی یک جوان شوند؟
علل مرگ ناگهانی قلبی در جوانان متفاوت است. حدود دوسوم از مرگهای قلبی ناگهانی در جوانان بهدلیل وجود ناهنجاری قلبی است.
هر عاملی که بتواند ضربان قلب را به صورت غیر قابل کنترل بالا ببرد، میتواند سبب ایست ناگهانی قلبی شود. این ناهنجاری در ریتم قلبی با عنوان فیبریلاسیون بطنی شناخته میشود.
برخی علل خاص ایست ناگهانی قلبی در جوانان عبارتند از:
• کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک:
بیماری است که در آن عضله قلب (میوکارد) ضخامت غیرعادی دارد و این سختی و ضخامت مانع پمپاژ خون توسط قلب است. کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، در عین حال که برای بسیاری از افراد کشنده نیست، شایعترین علت مرگ ناگهانی ورزشکاران جوان زیر ۳۰سال است. کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک اغلب مواقع کشفنشده و ناشناخته باقی میماند.
• ناهنجاری مادرزادی عروق کرونر:
ناهنجاری در عروق خونرسان به عضله قلب (عروق کرونر) میتواند باعث بروز اختلالات جدی در عضله قلب شود. اختلال عروق کرونر ممکن است هنگام ورزش باعث احساس درد و سنگینی شدید در قفسه سینه شود.
• نشانگان QT طولانی:
این نشانگان یک اختلال در ریتم قلب با منشا توارثی است و میتواند سبب ضربان قلب سریع، نامرتب و مغشوش شود. افزایش ضربان قلب میتواند به علت تغییراتی در قلب باشد که مسوول ضربان هستند. این تغییرات ممکن است به از حال رفتن ناگهانی منجر شود. این تپش و افزایش نامنظم در ضربان قلب میتواند باعث ایست ناگهانی قلبی شود. افراد جوان دارای نشانگان QT طولانی در معرض خطر ایست ناگهانی قلبی هستند.
• نشانگان بروگادا:
علاوه بر نشانگان QT طولانی، اختلالات دیگر سیستم الکتریکی قلب مانند نشانگان بروگادا نیز میتواند سبب مرگ ناگهانی شود. این اختلال یکی دیگر از علل نادر مرگ ناگهانی قلبی است و ممکن است در هر فردی ایجاد شود، هر چند معمولا در مورد افراد جوان که به طورحرفهای ورزش میکنند، بیشتر شنیده میشود. این ضایعه «کومیتوکوردیس» نامیده میشود که در آن، زمانی که به سینه، ضربه غیرشکافنده وارد میآید، مانند ضربهای که یک بازیکن بیسبال یا هاکی به حریف زده، فقط پمپاژ و فرستادن جریان خون انجام میشود. ضربه به قفسه سینه میتواند باعث فیبریلاسیون بطنی شود. اگر ضربه دقیقا در زمان اشتباه با چرخه الکتریکی قلب همزمان شود، میتواند سبب ایست ناگهانی قلب شود.
• علل دیگر:
در برخی موارد، ریتم قلبی ممکن است بدون سایر عوامل همراه سبب ایست ناگهانی قلبی شود.از علل دیگر ایست ناگهانی قلبی در جوانان میتوان به این موارد اشاره کرد: وجود ناهنجاری در ساختار قلب، بروز بیماریهای قلبی، اختلالات مادرزادی عضله قلب، اختلالات مادرزادی شناختهنشده و التهاب عضله قلب با منشا ویروسی.
علایم هشداردهنده مشکلات قلبی در جوانان
در بسیاری از موارد، ایست ناگهانی قلب و به دنبال آن، مرگومیر کاملا بیعلامت و فاقد هرگونه نشانه هشداردهنده است، اما گاهی علایم و نشانههای هشداردهندهای نیز وجود دارند که شما را به بررسیهای طبی بیشتر دعوت میکنند؛ از جمله:
• غش غیرقابلتوجیه (سنکوپ): غش، گاهی ناگهانی و غیر قابل توجیه است. از حال رفتن در طول فعالیت بدنی میتواند نشانهای از یک مشکل در قلب باشد.
• سابقه خانوادگی مرگ ناگهانی:
یک علامت دیگر که مهم است، وجود یک سابقه خانوادگی از مرگ غیر قابل توضیح قبل از ۵۰ سالگی در اعضای خانواده است. وجود مرگ ناگهانی میان جوانان یک خانواده باید برای سایر اعضای خانواده زنگ خطر تلقی شود. با مشاهده چنین مرگی، اعضای خانواده باید به مشکل قلبی توجه و به متخصص قلب مراجعه کنند و مورد بررسی و غربالگری قرار گیرند.
• تنگی نفس و درد قفسهسینه:
این دو علامت نیز ممکن است نشانهای از وجود مشکلات قلبی باشد و به شما هشدار دهند که در معرض خطر مرگ ناگهانی قلبی هستید، اما این علایم ممکن است نشانهای از مشکلات دیگر سلامت در افراد جوان (مانند آسم) نیز باشند. به هر حال برای بررسی باید به پزشک مراجعه کنید.