درمان اسهال میکروبی,درمان اسهال در تابستان,درمان خانگی اسهال عفونی,کوتریموکسازول در درمان اسهال,علت اسهال طولانی مدت,درمان دارویی اسهال,درمان اسهال کودکان زیر دو سال
اسهال که گاهی با استفراغ هم همراه است یکی از بیماریهایی است که خطر بروز آن در فصل تابستان از طریق آب و مواد غذایی آلوده افزایش پیدا میکند.
اسهال در فصل تابستان ( اسهال تابستانی )در اغلب موارد به علت آلودگی به میکروب و در بعضی موارد هم به علت آلودگی به ویروس و انگل ایجاد میشود.
از آنجا که در فصل تابستان مواد غذایی به علت گرمای هوا زودتر فاسد میشوند مسمومیتهای غذایی یکی از علتهای شایع ابتلا به اسهال است.
بیشتر عوامل عفونی اسهال از راه دهانی منتقل میشود و مصرف آب یا غذای آلوده به مدفوع انسان یا حیوان مبتلا به عامل بیماریزا میتواند شخص را به اسهال مبتلا کند.
همچنین سفر و حضور در طبیعت و رعایت نکردن بهداشت میتواند مزید بر علت شود و شیوع اسهال عفونی یا میکروبی را در فصل تابستان افزایش دهد.
اسهالهای عفونی اگر شدید و طولانی باشند بدن را در معرض خطر بیآبی جدی قرار میدهند، از این رو تشخیص و درمان بهموقع و همچنین پیشگیری از ابتلا به آن بهویژه در فصل تابستان اهمیت زیادی دارد.
اسهال حاد هنگامی که با استفراغ شدید همراه باشد گاستروآنتریت (التهاب معده و روده) نامیده میشود.
علت گاستروآنتریت ویروسی عفونی است که باعث اسهال آبکی، استفراغ، دلپیچه و دردهای شکمی میشود. در بعضی موارد علاوه بر این علائم بیمار به تب هم دچار میشود.
ویروس این بیماری در اثر مسمومیت غذایی یا از طریق آب آلوده، دست آلوده و تماس با فرد آلوده از راه دهان منتقل میشود.
اسهال تابستانی و اسهال نوزادان (پیشگیری و درمان)
برای پیشگیری از ابتلا به اسهال عفونی بهویژه در فصل تابستان باید در درجه اول نکات بهداشتی را با شستن مداوم و کامل دستها و همچنین شستوشوی خوب و ضدعفونی کردن سبزیجات و میوههای تازه رعایت کرد.
همچنین از خوردن غذاهایی که از سلامت و پخت کامل آنها اطمینان ندارید و آب آشامیدنیای که از سلامت و پاکیزگی آن مطمئن نیستید خودداری کنید.
در مورد کودکان هم باید این نکته را خاطر نشان کرد که اسهال در نوزادان و کودکانی که از شیر مادر استفاده میکنند کمتر دیده میشود بنابراین برای پیشگیری، استفاده از شیر مادر توصیه میشود.
درخصوص تهیه مواد غذایی هم بهخصوص برای کودکان و سالمندان باید غذای تازه، سالم و مطمئن استفاده شود و از خوردن غذاهای مانده و مشکوک حتیالامکان خودداری شود.
در موارد خفیف یعنی مواردی که با تب و استفراغ شدید همراه نیست، طول دوره بروز علائم کوتاهمدت است، فرد اشتهای خوبی دارد و میتواند غذا بخورد و تب و علائم رو به بهبودی است، بیمار میتواند به درمانهای سنتی و خانگی اکتفا کند و از مایعات فراوان استفاده کند.
استفاده از محلول اوآراس که برای جبران آب ازدسترفته بدن تجویز میشود میتواند موثر باشد.
در موارد حادتر و شدیدتر مثل زمانی که در اسهال خون مشاهده میشود و بیمار مبتلا به تب شدید است یا در زمان اپیدمیهایی که وزارت بهداشت اعلام میکند، مراجعه به پزشک، استفاده از داروهای ضداسهال، سرمتراپی و تزریق مایعات از طریق وریدی لازم و ضروری است.
معمولا علائم این بیماری در سالمندان و کودکان ۲ تا ۵ سال شدیدتر است و بدن فرد به علت سیستم ایمنی ضعیفتری که دارد توانایی مبارزه با بیماری را ندارد، بنابراین در این موارد برای جلوگیری از کمآبی بدن و آسیبهای جدید باید سریعا به پزشک مراجعه شود.
بنابراین در فصل تابستان اگر فردی به اسهال مبتلا شد و استفراغ او بیشتر از دو روز و اسهالش بیشتر از چند روز ادامه پیدا کرد و با خون همراه بود، درجه تب بالای ۳۸ درجه سانتیگراد و دردهای شکمی شدید داشت و به علت کمآبی دچار ضعف و گیجی بود باید حتما به پزشک مراجعه کرد.
تا بهبود کامل علائم بیماری بهتر است بیمار استراحت کند. بعد از هر بار استفراغ فرد باید از مایعات و سرمهای خوراکی استفاده کند.
مصرف خوراکیهایی مثل میوهجات، شیر و مواد خوراکی شیرین مثل شکلات که اسهال را تشدید میکند توصیه نمیشود.در طول درمان شروع تغذیه باید بهتدریج و با مواد غذایی سبک مثل موز، برنج کته همراه با ماست و سیبزمینی باشد.
اگر بعد از مراجعه به پزشک، مصرف داروهای تجویزشده و بهکارگیری دستورات علائم بیماری بهبود پیدا نکرد و تشدید شد حتما مجددا به پزشک مراجعه کنید.