عوارض تستسترون,انواع تستسترون,قیمت آمپول تستسترون,بهترین زمان تزریق تستسترون,عوارض آمپول تستسترون در بدنسازی,قرص افزایش تستوسترون,کاهش تستوسترون,افزایش تستوسترون در زنان,داروی گیاهی برای افزایش تستوسترون,مکمل افزایش تستوسترون,مکمل تستوسترون,تستوسترون در بدنسازی,فواید تستوسترون,قرص تستوسترون,نحوه تزریق تستسترون,عوارض تستسترون بالا در زنان,درمان گیاهی کمبود تستوسترون,درمان کمبود تستوسترون در مردان,راههای کاهش تستوسترون در زنان,راههای کاهش تستوسترون در مردان,هورمون تستوسترون در بدنسازی,تستوسترون و ریزش مو,عوارض افزایش تستوسترون در مردان
بیضهها چند هورمون جنسی مردانه از جمله تستوسترون، دی هیدروتستوسترون(dihydrotestosterone)، و آندروستن دیون(androstenedion) ترشح میکنند که به مجموعهٔ آنها آندروژن میگویند. تستوسترون به حدی بیشتر از هورمونهای دیگر است که میتوان آن را هورمون اصلی بیضه دانست، گرچه بخش زیادی از آن و شاید بیشتر آن در بافتهای هدف به هورمون فعال تر دی هیدروتستوسترون تبدیل میشود.
تستوسترون به وسیلهٔ سلولهای میان بافتی لیدیگ(interstitial cells of Leydig) ترشح میشود که در میان بافت لابلای لولههای منی ساز قرار دارند و حدود ۲۰ درصد از وزن بیضههای بالغین را تشکیل میدهند.
در دوران کودکی تقریباً هیچ سلول لیدیگی در بیضهها وجود ندارد و تقریباً هیچ مقدار از این هورمون از بیضهها ترشح نمیشود اما تعداد زیادی از این سلولها طی دو سهماهه نخست پس از تولد پسران و در مردان بالغ وجود دارد و لذا در این دو دوره مقدار زیادی تستوسترون از بیضهها ترشح میشود.
به علاوه اگر سلولهای میان بافتی لیدیگ دچار تومور شوند مقدار زیادی تستوسترون ترشح میکنند؛ و بالاخره در صورت تخریب اپیتلیوم زایای بیضهها بر اثر درمان با اشعهٔ X یا حرارت بیش از حد، سلولهای لیدیگ که کمتر آسیب میبینند غالباً به تولید تستوسترون ادامه میدهند.
سایر جاهای بدن
اصطلاح آندروژن به معنای هرگونه هورمون استروییدی اعم از تستوسترون است که اثرات مرد ساز دارد؛ آندروژنها شامل هورمونهای جنسی مردانهای که در هر نقطه دیگر از بدن جز بیضهها تولید میشوند نیز هستند. مثلاً غدد فوق کلیه حداقل ۵ آندروژن ترشح میکنند گرچه در حالت طبیعی کل فعالیت مرد ساز تمام این هورمونها به حدی کم است (کمتر از ۵ درصد از کل در مردان بالغ) که حتی در زنان هم جز رویش موهای پوبس و زیر بغل، باعث صفات چشمگیر مردانه نمیشود اما زمانی که تومور فوق کلیه یا سلولهای آندروژن ساز فوق کلیه به وجود آید، مقدار هورمونهای آندروژنی ممکن است به حدی زیاد شود که باعث پیدایش تمام صفات ثانویه جنسی مردانه حتی در زنان گردد. به ندرت ممکن است سلولهای باقیمانده رویانی در تخمدان زنان به توموری تبدیل شوند که آندروژن بیش از حد ترشح نماید. یکی از این تومورها آرنوبلاستوم(arrhenoblastoma) است. تخمدان طبیعی هم مقداری جزئی از آندروژنها میسازد ولی آنها معمولاً بیاهمیت هستند.[۲]
متابولیسم تستوسترون
حدود ۹۷ درصد از تستوسترون پس از ترشح از بیضهها یا به سستی به آلبومین پلاسما متصل میشود یا به طور محکم تر به نوعی بتاگلوبین موسوم به گلبولین متصل شونده به هورمون جنسی اتصال مییابد و بدین اشکال حدود ۳۰ دقیقه تا چند ساعت در خون گردش میکند. تا آن زمان تستوسترون یا به بافتها منتقل شده یا به محصولاتی غیرفعال تجزیه میگردد. بخش زیادی از تستوسترونی که در بافتها مستقر میشود در سلولها به دی هیدروتستوسترون تبدیل میشود به ویژه در اعضای خاص هدف مانند غدهٔ پروستات بالغین و دستگاه تناسلی خارجی جنین پسر. برخی از اثرات تستوسترون به این تبدیل وابستهاند درحالیکه برخی دیگر چنین نیستند.
تجزیه و دفع این هورمون
تستوسترونی که در بافتها مستقر نشده به سرعت و عمدتاً در کبد به آندروسترون و دهیدرواپی آندروسترون(DHEA) تبدیل میشود و همزمان در کبد با کنژوگاسیون به صورت گلوکورونید یا سولفات (بیشتر گلوکورونید) در میآید. اینها یا از طریق صفرای کبدی به درون روده دفع میشوند یا از طریق کلیهها وارد ادرار میگردند.
عملکرد
تستوسترون مهمترین هورمون مردانه و بسیار مؤثر در رشد و تکامل اندامهای جنسی و بروز صفات ثانویه جنسی مانند رویش موی صورت، بم شدن صدا، ریزش موی مدل مردانه و خواص آنابولیک مانند رشد عضلات و توده استخوانی میباشد.
این هورمون باعث جهش رشد در نوجوانان و توقف رشد قدی با بستن صفحات رشد در دو انتهای استخوانها میشود. تستوسترون باعث ساخته شدن بافتها میگردد. محل اصلی ساخت و ترشح این هورمون در بدن مردها بیضه است هر چند که مقدار کمی در غده فوق کلیوی هم تولید میشود لذا برداشتن بیضهها (خواجه شدن) موجب کاهش صفات ثانویه جنسی میشود. در زنان این هورمون در تخمدان و غده فوق کلیوی سنتز میشود.
به طور کلی تستوسترون مسئول ایجاد صفات متمایز بدن مردانه است. حتی در طول زندگی جنینی هم گنادوتروپین جفتی(chorionic gonadotropin)، بیضهها را وادار به ترشح مقادیر متوسطی از تستوسترون میکند و تستوسترون در تمام دورهٔ تکامل جنینی و حداقل ۱۰ هفته پس از تولد ترشح میشود؛ از آن پس در دوران کودکی تقریباً هیچ مقدار تستوسترون تولید نمیشود.
اما در حدود سنین ۱۰ تا ۱۳ سالگی که شروع بلوغ است، ترشح این هورمون تحت تأثیر هورمونهای گنادوتروپیک هیپوفیز قدامی به سرعت افزایش مییابد و این ترشح زیاد در بیشتر بقیهٔ طول عمر ادامه مییابد ولی پس از ۵۰ سالگی به سرعت کاهش مییابد و تا ۸۰ سالگی به ۲۰ تا ۵۰ درصد حداکثر ترشح آن میرسد.
بیضههای جنین پسر در حدود هفتمین هفته از زندگی رویانی شروع به آزادسازی تستوسترون میکنند. درواقع یکی از تفاوتهای عمدهٔ عملی میان کروموزومهای جنسی زنانه و مردانه این است که کروموزوم مردانه ژن SRY (ژن ناحیهٔ تعیین جنسیت Y) دارد که حامل رمز پروتئین فاکتور تعیین بیضه (یا پروتئین SRY) میباشد.
پروتئین SRY آبشاری از فعال سازیهای ژنی را آغاز میکند که ستیغ تناسلی(genital ridge) در حال تشکیل را به سلولهای مترشحهٔ تستوسترون متمایز میکنند و نهایتاً بیضه را میسازند درحالیکه کروموزوم زنانه باعث تمایز ستیغ به سلولهای مترشحهٔ استروژنها میشود.
فیزیولوژی
هورمون آزادکننده گنادوتروپینها GnRH به صورت طبیعی در بدن از نورونهای هیپوتالاموس ترشح میشود. این هورمون باعث آزاد شدن هورمون محرکه فولیکولی (FSH) و هورمون لوتئینه کننده (LH) از هیپوفیز میشود که این هورمونها با تأثیر بر سلولهای بیضه سطح خونی تستسترون را تنظیم میکنند. آنزیم ۵- آلفاـ ردوکتاز در بافتها باعث تبدیل تستوسترون به دی هیدروتستوسترون (DHT) که متابولیت فعالتری است میشود.
علل کاهش تستوسترون
با بالا رفتن سن مرد اندازهٔ تستسرون او آرام آرام رو به کاهش میگذارد.عوامل مختلفی باعث کاهش تستوسترون در مردان میشود که یکی از شایعترین علل آن، افزایش سن است. از علل دیگر میتوان به این موارد اشاره کرد: بیخوابی، سیگار، الکل، برخی داروها، رادیوتراپی، گرما و استفاده از حمام و سونای داغ، نهانی بیضهها، دیابت، بیماری مادرزادی کالمن، جراحی و برداشت بافت بیضه، تومورهای بیضه، تومورهای کبد، واریکوسل و تومورهای هیپوفیز.
علایم کاهش تستوسترون
اُفتروابط جنسی از شایعترین علایم ناشی از کاهش تستوسترون است. علایم دیگر شامل افسردگی، تغییر در توان شناسایی افراد، کاهش انرژی، کاهش میل جنسی، کاهش تحرک، پرخاشگری، عدم تمرکز، درد عضلانی، گر گرفتگی و بی خوابی بعد از غذا خوردن میباشد.
عوارض کاهش تستوسترون
اغلب مردان بعد از سن ۳۰ سالگی دچار روند نزولی در سطح تستوسترون خون میشوند که این امر خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲، چاقی، کم شدن تراکم استخوان و مواد معدنی، اختلال در عملکرد جنسی و کاهش توان عضلانی را در پی دارد. خانمها نیز در اثر کاهش سطح این هورمون آنابولیک در بدنشان دچار مشکل میشوند. کاهش تستوسترون سبب از بین رفتن تعادل بین تستوسترون و استروژن میگردد که نتیجه آن افزایش چربی بدن، کندی متابولیسم، کاهش استقامت و پوکی استخوان است.
تشخیص کاهش تستوسترون
در معاینه بدنی، معمولاً کاهش حجم بیضهها، کاهش موهای بدن، کاهش حجم عضلات و پوکی استخوان را میتوان دید. تشخیص معمولاً از راه اندازهگیری تستوسترون و LE نمونه خون ۸ صبح است. البته در موارد مشکوک میتوان هورمونهای تیروئید، ملاتونین،DHEA و فاکتور شبه انسولین را نیز اندازهگیری کرد.
اثر تستوسترون بر بدن
توزیع موهای بدن
تستوسترون باعث رویش موهای مناطق زیر میشود: – روی پوبیس – در طول خط سفید شکم گاه تا ناف و بالاتر – روی صورت – معمولاً بر روی سینه – با شیوع کمتر بر روی سایر نواحی بدن مانند پشت تستوسترون موهای بیشتر قسمتهای دیگر بدن را هم پر پشت تر میکند.
کاسه سر و طاسی
تستوسترون رشد موی بالای سر را کم میکند؛ مردانی که بیضههای فعال ندارند طاس نمیشوند اما بسیاری از مردانی که صفات ثانویهٔ جنسی در آنها بارز است هرگز طاس نمیشوند زیرا طاسی معلول دو عامل است: ۱- زمینهٔ ژنتیکی ایجاد طاسی ۲- ترشح مقادیر زیاد هورمونهای آندروژنی به همراه زمینهٔ ژنتیکی مزبور زنانی که زمینهٔ ژنتیکی مساعد دارند و دچار تومورهای آندروژنی طویلالمدت نیز میشوند همچون مردان طاس میگردند.
اثر بر صدا
تستوسترون ترشح شده از بیضهها یا تزریق شده به بدن سبب هیپرتروفی مخاط حنجره و بزرگی حنجره میشود. این اثرات ابتدا باعث صدایی نسبتاً ناموزون و خشن میگردد ولی به تدریج صدا به صورت بم شاخص مردانه در میآید.
تأثیر بر پوست
تستوسترون ضخامت پوست کل بدن را افزایش میدهد و زمختی بافتهای زیر جلدی را زیاد میکند. تستوسترون میزان ترشح برخی از غدد سباسه بدن یا شاید تمام آنها را افزایش میدهد. ترشح بیش از حد از غدد سباسه صورت اهمیت خاصی دارد زیرا ترشح زیاد این غدد میتواند موجب پیدایش آکنه (acne) شود؛ بنابراین آکنه یکی از شایعترین مشخصات دورهٔ نوجوانی است که بدن مرد برای نخستین بار در معرض تستوسترون زیاد قرار میگیرد. پس از چند سال از ترشح تستوسترون، پوست به طور طبیعی خود را به نوعی با تستوسترون سازگار میکند و بدین ترتیب بر آکنه فائق میآید. تستوسترون پروتئین سازی و تکامل عضلات را افزایش میدهد.
یکی از مهمترین صفات مردانه تکامل فزایندهٔ عضلات پس از بلوغ است به طوری که تودهٔ عضلانی مرد به طور متوسط حدود ۵۰ درصد بیش از تودهٔ عضلانی زن میشود. این حالت با افزایش پروتئین در قسمتهای غیر عضلانی بدن نیز همراه است. بسیاری از تغییرات پوست به دلیل نشست پروتئینها در پوست است و تغییرات صدا هم تاحدودی ناشی از همین عمکلرد آنابولیک تستوسترون در مورد پروتئینها است.
با توجه به اثر بزرگ تستوسترون و سایر آندروژنها بر عضلات بدن، ورزشکاران به طور گسترده از یک آندروژن صناعی برای بهبود قوای عضلانی خود استفاده میکنند. این کار باید به شدت تقبیح شود زیرا تستوسترون زائد در بلند مدت اثراتی زیانبار دارد. در سنین پیری هم از تستوسترون به عنوان نوعی هورمون جوانی استفاده میکنند تا قدرت عضلانی را بهبود بخشند گرچه نتایج آن زیر سؤال است.
تستوسترون ماتریس استخوانی را افزایش میدهد و باعث احتباس کلسیم میشود. در پی افزایش تستوسترون گردش خون هنگام بلوغ یا پس از تزریق بلند مدت تستوسترون به حد چشمگیری زیاد میشود و مقدار املاح رسوبی کلسیم در آنها تا حد چشمگیری افزایش مییابد. پس تستوسترون مقدار کل ماتریس استخوان را زیاد میکند و سبب احتباس کلسیم میشود. معتقدند افزایش ماتریس استخوان حاصل اثر عمومی تستوسترون در آنابولیسم پروتئینها و اثر آن در رسوب املاح کلیسم در پاسخ به افزایش پروتئین است.
سرانجام تستوسترون اثرات خاصی به ترتیب زیر بر لگن دارد: – باریک کرد ن خروجی لگن – طویل کردن آن – ایجاد شکل قیف مانند به جای شکل تخم مرغی که در لگن زن دیده میشود – افزایش زیاد استحکام لگن جهت تحمل بار لگن مرد در غیاب تستوسترون شبیه لگن زن میشود.
باتوجه به توان تستوسترون در افزایش اندازه و قدرت استخوانها، گاه از آن برای درمان پیرمردان مبتلا به استئوپورز استفاده میکنند. اگر مقدار زیادی تستوسترون یا هرگونه آندروژن دیگر به طور غیرطبیعی در کودک در حال رشد ترشح شود سرعت رشد استخوان به شدت کاهش مییابد و باعث نقص در ساختار کل بدن نیز میشود.
علت این امر، اثر تستوسترون بر بخشهای رشد کننده استخوان است و سبب جوش خوردن اپی فیزهای استخوانهای دراز در سنی پایینتر به تنهٔ استخوانهای مربوطه میشود؛ بنابراین با وجود سرعت زیاد رشد، این جوش خوردن زودرس اپی فیزها باعث میشود قد شخص از حالتی که تستوسترون اصلاً ترشح نمیگردد نیز کوتاهتر شود. حتی در مردان طبیعی هم قد نهایی شخص مختصری کوتاهتر از قدی است که در صورت اخته شدن پیش از بلوغ بدست میآمد.
تأثیر بر میزان متابولیسم پایه
تستوسترون میزان متابولیسم پایه را بالا میبرد. تزریق مقادیر زیاد تستوسترون میتواند میزان متابولیسم پایه را تا ۱۵ درصد افزایش دهد. حتی ترشح مقادیر معمول تستوسترون از بیضه طی دورهٔ نوجوانی و اوایل بزرگسالی هم باعث افزایش میزان متابولیسم پایه به میزان ۵ تا ۱۰ درصد نسبت به حالتی میشود که بیضهها فعال نباشند. این افزایش میزان متابولیسم احتمالاً نتیجهٔ غیر مستقیم اثر تستوسترون بر آنابولیسم پروتئینها است زیرا افزایش مقدار پروتئینها به ویژه آنزیمها فعالیت همهٔ سلولها را زیاد میکند.
تأثیر بر گلبولهای قرمز خون
تستوسترون گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد. اگر تستوسترون را به مقدار طبیعی به بدن یک بزرگسال اخته(castrated) تزریق کنیم، تعداد گلبولهای قرمز در هر میلی متر مکعب خون ۱۵ تا ۲۰ درصد زیاد میشود. همچنین مردان به طور متوسط در هر میلیمتر مکعب خون حدود ۷۰۰۰۰۰ گلبول قرمز بیش از زنان دارند. با وجود ارتباط قوی میان تستوسترون و افزایش هماتوکریت، به نظر نمیرسد که تستوسترون مستقیماً میزان اریتروپوییتین را افزایش دهد یا اثری مستقیم بر تولید گلبولهای قرمز داشته باشد. حداقل بخشی از این اثر تستوسترون در افزایش تولید گلبولهای قرمز ممکن است ناشی از افزایش میزان متابولیسم پس از تجویز تستوسترون باشد.
اثر تستوسترون بر تعادل آب و الکترولیت
هورمونهای استروییدی زیادی میتوانند باز جذب سدیم را در توبولهای دیستال کلیهها افزایش دهند. تستوسترون هم چنین اثری دارد، ولی اثر آن در مقایسه با مینرالوکورتیکوییدهای فوق کلیه جزئی است. با وجود این حجم خون و مایع خارج سلولی بدن مرد پس از بلوغ نسبت به وزنش قریب ۵ تا ۱۰ درصد افزایش مییابد.
میدانید نشانههای کاهش تستوسترون چیست و چه نوع درمانهایی برای آن وجود دارد؟
کم شدن میل جنسی، انزال زودرس، اختلالات نعوظی و… میتوانند به دلیل کاهش تستوسترون در بدن و آندروپوز باشند. اگر شما احساس خستگی و بیرمقی میکنید، موهای بدنتان در حال کم شدن و ریزش است، بافت ماهیچهایتان دارد تحلیل میرود و در عوض بافت چربی دور کمر و شکمتان افزایش یافته به این معنی است که بدن شما به اندازه کافی تستوسترون ترشح نمیکند..
چه کسانی در معرض این مساله هستند؟
کاهش تستوسترون در مردان از ۳۰ سالگی آغاز میشود. میزان تستوسترون در ۴/۱ مردان بالای ۶۰ سال از حد طبیعی پایینتر است و این میزان در مردان بالای ۶۰ سال به ۲/۱ میرسد. البته تستوسترون در تمامی مردان کاهش نمییابد و حتی در بدن برخی آقایان در سنین بالا بیش از حد طبیعی تستوسترون ترشح میشود.
آیا میزان ترشح تستوسترون در بدن شما کاهش یافته است؟
تنها راهی که بتوان فهمید میزان این هورمون در بدن شما پایین آمده یا خیر دادن آزمایش خون است. متخصصان به جای آنکه تمام تستوسترون را اندازهگیری کنند تنها روی تستوسترون بیودیسپونیبل متمرکز میشود. میزان طبیعی این تستوسترون باید بین ۸/۰ تا ۶/۳ نانوگرم در میلیمتر در آقایان ۳۵ تا ۵۱ ساله باشد. بالاتر از این سن کاهش این هورمون کاملا طبیعی است.
اگر مردی احساس انرژی و شادابی دارد و میتواند رابطه جنسی خوبی برقرار کند نیازی نیست بیجهت فکر خود را درگیر این مساله کند. اما اگر برخلاف این باشد و آزمایشات نشان دهد که میزان تستوسترون بیودیسپونیبل خون او زیر ۳/۰ mg/ml است لازم است درمانهای هورمونی آغاز شود.آیا درمانها موثر است؟درمانهای هورمونی میتواند بسیاری از نشانههای ناشی از کمبود تستوسترون از جمله ناتوانی جنسی، تحلیل رفتن بافت عضلانی و کاهش انرژی را اصلاح کند.
البته باید توجه داشت در کسانی که مبتلا به سرطان پروستات، سرطان پستان، پرکاری پروستات، وقفههای تنفسی یا افزایش گلبولهای قرمز هستند، تجویز هورمون تستوسترون ممنوع است. در ضمن هورموندرمانی میتواند عوارضی نظیر بزرگ شدن پروستات و اختلال در کارکرد آن حتی التهاب پروستات را به دنبال داشته باشد. گاهی نیز میتواند موجب بروز لختههای خونی شود. در ضمن تستوسترون در پیشرفت سرطان هم نقش مهمی بازی میکند گرچه خود سبب بروز سرطان نمیشود.
چرا میزان تستوسترون پایین میآید؟
عوامل بسیاری در این میان نقش ایفا میکنند. تغذیه، مصرف زیاد الکل، استرس، افسردگی، برخی بیماریها نظیر ایدز، سرطان، نارسایی کلیه، هپاتیت، سکتههای قلبی، مصرف برخی داروها مانند داروهای کاهنده فشارخون، داروهای اعصاب و کورتیکوییدها. جالب است بدانید سالم بودن میتواند حتی جلوی کاهش تستوسترون به دنبال بالا رفتن سن را بگیرد.
تستوسترون انانتات یکی از استر های طبیعی این هورمون است . انانتات مانند بیشتر نام های تجاری که تقریبا پیشنهاد می شود ، یک استروئید با عملکرد طولانی مدت می باشد .
بسته به متابولیسم و سطح هورمون اولیه ی بدن ،این دارو دوام اثر۲ و ۳هفته در بدن آدمی دارد تا اینکه از لحاظ تئوری و وقفه های خیلی طولانی بین تزریقات ممکن است . اگر چه تستوسترون انانتات موثر است برای چندین هفته این دارو حداقل هفته ای یک بار تزریق می شود در بدن پاورلیفتینگ ها ، بدنسازان و وزنه برداران .
مزیت قطعی تستوسترون انانتات اگرچه آن است که این ماده اثر آندروژنی بسیار قدرتمندی دارد و زمانی که با یک دارو با خواص آنابولیکی قوی ترکیب شود در افزایش حجم عضلات و قدرت جسمانی معجزه می کند این تقریبا به هر شخصی اجازه می دهد ،در طول مدت زمان کوتاهی ، قدرت جسمانی زیاد وافزایش حجم عضلانی شدید و در خور توجهی را کسب کند .
افزایش شدید وزن و حجم به دست آمده از مصرف این دارو عمدا از نتیجه احتباس آب و املاح در بدن خواهد بود وقتی که ذخیره الکترون ها و آب اتفاق می افتد وهمین امرمورد توجه بدنسازان و ورزشکاران قدرتی قرار گرقته است و کسانی که چند هفته است که از این دارو مصرف کرده اند با آبدار شدن بدن و با حجم عضلات روبرو می شوند .
یک از مشکلات اصلی این دارو تبدیل آسان آن به هورمون زنانه استروژن است و این امر در بعضی از افراد باعث عارضه نوک سینه می شود و برای کسانی که از دزهای ۵۰۰ میلی گرم و بالاتر در هفته استفاده می کنند برای جلو گیری تبدیل این دارو به هورمون زنانه (استروژن) با ید همراه آن از داروهای آنتی استروژن همانند نولوادکس و یا پروویرون نیز استفاده کند تستوسترون انانتات دارویی است که در تسریع فرایند ریکاوری در بدن ورزشکاران موثر است و همین امر باعث شده است که بدن برای یک تمرین سنگین دیگر آماده باشد تستوستروانانتات در ترکیب با استروئید های دیگر مانند دکادورابولین و پارابولان ، دیانابول، آنادرول وسوستانون بهتر عمل می کند .
مصرف تستوسترون انانتات ممکن است موجب مهار شدن ترشح طبیعی تستوسترون در بدن شده و مصرف طولانی مدت این دارو نیز با کوچک شدن بیضه ها همرا خواهد بود و برای کم کردن این عوارض درهنگام مصرف از داروهای افزایند ترشح تستوسترون همانند کلوماید و یا HCG استفاده کرد .
مصرف موثر : ۲۵۰-۱۰۰۰ میلی گرم / هفته
تستوسترون انانتات صد میلی گرمی/۱ میلی لیتر
مکانیسم اثر: آندروژن – آندروژن ها جهت رشد و نمو طبیعی اعضاء جنسی مردانه و ظهور خصوصیات ثانویه جنسی لازم می باشند.این هورمون ها همچنین نگهداری و دفع برخی املاح راکنترل نموده و در متابولیسم پروتئین (تعادل نیتروژنی) نیز دخالت دارند.تستوسترون انانتات به آهستگی از محل تزریق جذب گردیده و تاثیر طولانی مدت دارد . ۹۸درصد این هورمون به پروتئینی ویژه در پلاسما متصل میگردد و تنها دو درصد بصورت آزاد وجود دارد. این هورمون عمدتا در کبد متابولیزه شده و تا حدود نود درصد از طریق ادرار دفع میگردد.
ضد کم خونی – این دارو تولید گویچه های قرمز را با افزایش دادن عوامل محرک اریتروپوتیک تحریک می کند.
موارد مصرف: -کمبود آندروژن : به صورت درمان جایگزین در موارد کمبود یا فقدان آندروژن داخلی.
۲-هیپو گنادیسم ( کوچک بودن بیضه ها ) به صورت اکتسابی و یا مادرزادی.
۳- تاخیر در بلوغ مردانه.
۴- سرطان متاستاسیک و غیر قابل جراحی پستان در زنان .
۵- درمان موارد خاص از کم خونی. موارد منع مصرف: بیماریهای جدی قلبی, کبدی وکلیوی , حساسیت به خود دارو کارسینوم پستان وپروستات(در آقایان) دوران شیردهی
وبارداری, در پیرمردان ناتوان که ممکن است در اثر تحریک بیش از حد دچار عوارض جانبی شوند.
عوارض جانبی
ایجاد خصوصیات مردانه در زنان(کلفت شدن صدا,رویش موی زاید,ریزش موی سر وطاسی مردانه,کوچک شدن پستانها و غیره…)
ایجاد اختلال در تولید اسپرم (در اثر طولانی مدت),ایجاد خارش,زردی پوست یا چشم ها,آکنه,چرب شدن پوست,نامنظم شدن پریود ماهانه,سرگیجه,یبوست,تغییر رنگ پوست,سردرد,تشنگی زیاد,حالت تهوع و استفراغ,افزایش سریع وزن بدن,خستگی غیر عادی,افزایش ادرار,تورم پاها,افسردگی و نهایتا تورم و درد در ناحیه تزریق. استفاده نابجا از این دارو با دوز بالاکه بیشتردر بدن سازی وتوسط ورزشکاران انجام میشود عوارض جدی مانند نارسائی وبدخیمی های کبد-تصلب شرائین وافزایش خطرات قلبی-عروقی-برهم زدن تعادل قندخون وانواع مشکلات جنسی رابه دنبال خواهدداشت.لذاازمصرف بی رویه وخودسرانه دارو بپرهیزید
ناندورلون یک ترکیب سه نمک آلی است و در نتیجه اثر مثبت اش بر روی متابولیسم کلسیم و افزایش دهنده ی در توده استخوان است این دارو همچنین بر روی متابولیسم پروتیئن تاثیر دارد. و استفاده می شود برای جایی که به کمبود پروتیئن نیاز دارد و بیشتر برای کسانی که از بیماری های ناتوان کننده مزمن رنج می برند استفاده می شود .مقدار مصرف معمولی برای مخلوط ناندورلون از ۳۰۰ میلی گرم تا ۶۰۰ میلی گرم در هر هفته است .
این بسته به عنوان یک استروئید آنابولیک قابل تزریق مدنظر قرار گرفته است هر بسته شامل ۹۰۰ میلی گرم ناندورلون است موارد مصرف: ناندرولون برای درماناستئوپروز دوران یائسگی و نیز آنمیآپلاستیک، درمان روندهای کاتابولیک وسرطان پستان بکار میرود.
مکانیسم اثر: دارو با افزایش ساختپروتئین و تحریک اشتها، افزایش تولیداریتروپوئیتین و احتمالا اثر مستقیم بر مغزاستخوان، افزایش میزان هموگلوبین وگلبولهای قرمز خون اثرات فارماکولوژیکخود را اعمال مینماید
موارد منع مصرف: این دارو در مواردیچون عیب شدید کار کبد، سرطانپروستات، سرطان پستان در مردان،پورفیری، نفروز، افزایش کلسیم خون،سرطان پستان منتشر در زنان همراه باازدیاد کلسیم خون نباید مصرف شود
هشدارها
۱ ـ در بیماریهای قلبی و کلیوی،بیماریهای کبدی، زیادی فشار خون،دیابت، صرع، میگرن، متاستاز استخوانیدارو با احتیاط تجویز شود.
۲ ـ در کودکان و نوجوانان خطر انسدادزودرس اپیفیز وجود داشته و احتمالبلوغ زودرس مردان و بروز صفات ثانویه مردان در زنان نیز وجود دارد.
۳ ـ مصرف استروئیدهای آنابولیک درمردان مسن، با خطر بزرگ شدن و سرطانپروستات همراه است.
عوارض جانبی
عوارض دارو عبارتند ازآکنه، احتباس سدیم به همراه خیز، بروزصفات ثانویه جنسی مردانه مانند تغییراتصدا (گاهی غیرقابل برگشت)، فقدانقاعدگی، مهار اسپرماتوژنز، انسداد اپیفیزقبل از بلوغ، تستهای غیرطبیعی عملکردیکبدی. تومورهای کبدی گهگاه بدنبالدرمان طولانی مدت با استروئیدهایآنابولیک بروز میکنند
نکات قابل توصیه
۱ ـ نئوپلاسم کبدی درمصرف طولانی مدت و با مقادیر بالایدارو گزارش شده است.
۲ ـ برای افزایش اثر درمانی دارو باید ازرژیم غذائی غنی از پروتئین و کالریاستفاده نمود
مصرف موثر ۳۰۰ الی ۶۰۰ میلی گرم در هفته
تستوسترون یک هورمون جنسی مردانه است که بیضهها و مقدار کمی هم تخمدانها آن را تولید میکنند. موجب رشد استخوان و
عضلات در مرد و زن و رشد جنسی در مردان میشود. کمبود تستوسترون میتواند بر اثر اختلال بیضهها یا غده هیپوفیز باشد. اگر این اتفاق بیافتد میتواند تستوسترون سنتتیک یا حیوانی را از طریق تزریق، قرص و یا کاشت به انسان منتقل نمود.
اگر به علت کمبود هورمون رشد یا بلوغ مرد به تأخیر افتاده باشد میتوان از تستوسترون برای تحریک بلوغ در مردان استفاده کرد. این دارو میتواند در افزایش باروری در مردانی که دچار اختلالات غده هیپوفیز یا بیضه هستند کمک کند. اما منجر به تولید اسپرم در مردهایی که بیضههای طبیعی دارند نمیشوند.
تستوسترون را در موارد نادر برای درمان سرطان بیضه به کار میبرند.
تستوسترون دارای یک سری عوارض جانبی است. مقدار مصرف آن در درمان تأخیر در بلوغ باید دقیقاً تحت نظر باشد زیرا ممکن است با رشد تداخل کند و باعث ایجاد رشد بسیار سریع جنین بشود.
اگر به مقدار زیاد مصرف گردد منجر به بم شدن صدا و رشد موهای اضافه میشود.
مقدار و زمان مصرف: ۲ بار در روز (کپسول)، هر ۳ هفته ۱ بار (تا ۲ مدت مصرف) برای تزریق بسته به نوع درمان و هر ۶ ماه (برای کاشت).
مصرف مقدار اضافی
سعی کنید از این دارو بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید. تا دچار مشکل نشوید در صورت بروز هر نوع علامت غیرعادی به پزشک مراجعه کنید.
فقط مردان:نشانهها- مشکل دفع ادرار، شیوع بندرت، موارد مشورت با پزشک همه موارد.نشانهها- نعوظ غیرطبیعی، شیوع شایع، موارد مشورت با پزشک همه موارد. فقط زنان:نشانهها- رشد غیرطبیعی مو، شیوع بندرت، موارد مشورت با پزشک حاد.نشانهها- تغییر صدا، شیوع بندرت،موارد مشورت با پزشک همه موارد.نشانهها- بزرگ شدن کلیتوریس، شیوع بندرت، موارد مشورت با پزشک همه موارد
عوارض جانبی دارو
قند خون را پایین میاورد اختلالات مزمن کبد یا کلیه، ناراحتیهای قلبی، ناراحتی پروستات، فشارخون بالا، صرع-میگرن
استفاده ازتستسترون در عضله سازی و افزایش قدرت در بدنسازی
تستوسترون در درمانکمبود آندروژن ناشی از هیپوگنادیسماولیه، تأخیر بلوغ در مردان، سرطانپستان، کمخونی، تأخیر در رشد، likensclerosus و میکرو سفالوس بهکار بردهمیشود.البته دربدنسازی به جهت عضله سازی و افزایش قدرت استفاده میشود.
موارد مصرف: تستوسترون در درمانکمبود آندروژن ناشی از هیپوگنادیسماولیه، تأخیر بلوغ در مردان، سرطانپستان، کمخونی، تأخیر در رشد، likensclerosus و میکرو سفالوس بهکار بردهمیشود.البته دربدنسازی به جهت عضله سازی و افزایش قدرت استفاده میشود.
مکانیسم اثر: در سلول بافت هدفتستوسترون توسط آنزیم -۵ آلفا ردوکتازبه -۵ آلفا دی هیدروتستوسترون (DHT)تبدیل میشود.
تستوسترون و DHT بهگیرندههای درون سیتوپلاسمی متصل ومجموع به جایگاههای خاصی در هستهسلول متصل میشوند. کمپلکس استروئیدـ گیرنده نسخهبرداری را آغاز کرده و درنهایت سبب افزایش ساخت پروتئینمیشود.که در نتیجه منجر به افزایش ساخت عضله میشود.
فارماکوکینتیک: مانند سایر استرهایتستوسترون انانتات ابتدا به فرم فعال تستسترون آزاد هیدرولیز شده که خودممکن است به دو متابولیت اصلی فعالDHT و استرادیول تبدیل شود. طول اثردارو بیش از سایر استرهای تستوسترونمیباشد و نیمه عمر آن حدود ۱۰-۱۵ روزاست.
متابولیسم دارو کبدی بوده ومتابولیتها عمدت در ادرار ترشحمیشوند. بهدلیل وجود چرخه کبدی ـرودهای مقداری از دارو از طریق مدفوعدفع میشود.
موارد منع مصرف: تستوسترون درصورت وجود سرطان پستان در مردان،سرطان پروستات، نارسایی قلبی،بیماریهای قلبی ـ کلیوی حاد، خیز، عیبکار کبد، سابقه انفارکتوس میوکارد،افزایش کلسیم خون و بزرگی پروستات،باید با احتیاط مصرف شود.
هشدارها
در کودکان و نوجوانان درحال رشد خطر انسداد پیش از بلوغاپیفیزهای استخوانی، بلوغ جنسی زودرس در مردان و بروز صفات ثانویه جنسیی مردانه در زنان وجود دارد. رشداستخوان باید هر شش ماه توسطرادیوگرافی دست و مچ کنترل شود.
در افراد مسن احتمال افزایش خطربزرگی یا سرطان پروستات با مصرفدارو وجود دارد.
در مردان احتمال ایجاد اولیگواسپرمی،آزواسپرمی و ناباروری طی مصرف بامقادیر بالا وجود دارد.
در بیماریهای کبدی، قلبی و کلیوی،بیماریهای ایسکمیک قلب، زیادی فشارخون، صرع، میگرن و متاستاز استخواندارو باید با احتیاط تجویز شود.
عوارض جانبی: احتباس سدیم به همراه ادم،افزایش کلسیم خون، افزایش رشداستخوان، نعوظ غیرطبیعی و مداوم آلتتناسلی، بلوغ زودرس و انسداد اپیفیز قبلاز بلوغ در مردان، بروز صفات ثانویه******ی مردانه در زنان، توقفاسپرماتوژنز در مردان، نامنظم شدنسیکل قاعدگی در زنان و تحریکپذیریمثانه یا عفونت دستگاه ادراری در مرداناز عوارض جانبی دارو هستند.
تداخلهای دارویی
بهدلیل افزایش اثرداروهای ضد انعقاد در مصرف همزمان باآندروژنها مقادیر این داروها باید براساسزمان پروترومبین تنظیم شود. تنظیم مقدارمصرف داروهای ضددیابت و انسولین نیزبه دلیل کاهش قند خون لازم میباشد.مصرف همزمان دارو با داروهای هپاتوتوکسیک، سبب افزایش بروز سمیتکبدی میشود. مصرف مقادیر بالایآندروژنها به همراه هورمون رشد انسداد اپیفیزها را پیش از بلوغ، تسهیل میکند.
نکات قابل توصیه
۱ ـ کارسینومایهپاتوسلولار و نئوپلاسمهای کبدی بامصرف مقادیر بالا و دورههای مصرفطولانی مدت گزارش شدهاست.
۲ ـ در مصرف طولانی مدت احتمال ایجادناباروری در مردان وجود دارد.
مقدار مصرف به جهت درمان: در درمان هیپوگنادیسممقدار مصرف اولیه ۲۵۰ میلیگرم هر ۲-۳هفته و میزان مصرف نگهدارنده ۲۵۰میلیگرم هر ۳-۶ هفته از طریق تزریقآهسته داخل عضلانی میباشد. در درمانسرطان پستان ۲۵۰ میلیگرم هر ۲-۳ هفتهیکبار تجویز میشود.
اشکال دارویی
Injection: ۱۰۰ mg/ml, ۲۵۰ mg/ml
تستسترون بدن خود را بطور طبیعی افزایش دهیم
در جریان خون انسان سطح طبیعی تستوسترون بین ۳۵۰ تا ۱۰۰۰ نانوگرم در هر دسی لیتر است با این حال با افزایش سن میزان آن کاهش می یابد. حتی در دهه ۳۰ از زندگی مردان این کاهش امکان دارد منجر به حمله قلبی شود.
یکی از روش های طبیعی برای افزایش سطح این هورمون، انجام تمرینات ورزشی منظم است که افزایش تولید تستوسترون را منجر می شود. تمریناتی که تمامی ماهیچه ها را درگیر می کنند عبارتند از اسکات، پرس سینه، لانژ و پرس نظامی. این تمرینات افزایش سطح هورمون را سبب می شوند.
وزنه برداری سنگین در سنین جوانی نوعی شک برای بدن بشمار می آید اما در دهه ۲۰ و ۳۰ از زندگی آقایان افزایش هورمون تستوسترون را باعث می شود که باید این حالت را حفظ کرد و از چاقی پرهیز نمود.
ورزش کردن با شور و نشاط در سنین پایین دارای اهمیت است.اما استراحت و خواب شبانه منظم ( ۷تا۸ ساعت در شب ) را نباید نادیده گرفت. تغییر چرخه شبانه روزی خواب اثر بدی بر سطح این هورمون خواهد داشت.
اگر آقایان شکم بزرگ و برآمده ای دارند باید سریعا در یک برنامه کاهش وزن ثبت نام کنند. بدین علت که افزایش چربی بدن ، افزایش سطح استروژن را سبب می شود که این امر باعث کاهش میزان تستوسترون می شود.همچنین فراموش نکنید که گرسنه ماند در جهت کاهش وزن و مصرف کالری خیلی کم سطح این هورمون را در بدن کاهش می دهد.
از مصرف بیش از حد کربوهیدرات پرهیز کنید.سعی کنید در حد متعادل حداقل کربوهیدرات مورد نیاز بدن خود را در روز تامین کنید. پروتئین به شکل گیری عضلات در بدن کمک می کند و این امر سبب می شود که تستوسترون در سطح بالایی قرار گیرد.خوردن پروتئین در حد نیاز در طول روز حدود ۱۶% از نیازهای غذایی بدن شما را تامین می کند.
سعی کنید در جلسات ماساژ شرکت کنید این امر سبب آرامش ذهنی و جسمی شما شده و کاهش استرس را در پی خواهد داشت.یوگا و مدیتیشن نیز گزینه های خوبی برای دوری از استرس می باشند.زمانی که بدن شما سطح بالایی از استرس را تجربه می کند هورمون کورتیزول ترشح می کند که این امر کاهش سطح تستوسترون را در پی خواهد داشت.
مصرف سبزیجاتی نظیر کلم بروکلی، گل کلم، تربچه، شلغم ، کلم و کلم بروکسل را افزایش دهید زیرا این سبزیجات کاهش هورمون استروژن را سبب می شوند.
طی تحقیقات صورت گرفته ثابت شده است که ویتامین D باعث افزایش سطح تستوسترون می شود. در نتیجه حتی یک پیاده روی ۵ دقیقه ای در آفتاب نیز مفید خواهد بود البته به شرطی که بصورت روزانه انجام گیرد. فراموش نکنید که مکمل های روزانه ویتامین D هم موثر خواهند بود.
همانطور که می دانید تستوسترون یک هورمون جنسی اصلی در مردان است که استقامت جنسی را بهمراه دارد. تحریک جنسی باعث تولید اکسی توسین، اندورفین و تستوسترون می شود.
دانشمندان داشتن رابطه جنسی را حداقل یکبار در هفته توصیه می کنند زیرا این امر از کاهش سطح هورمون تستوسترون جلوگیری می کند.اکثر دانشمندان داشتن رابطه جنسی را در صبح توصیه می کنند که در نتیجه این هورمون به سطح بالایی می رسد.
الکل باید در مقادیر محدود مصرف شود.زیرا این نوشیدنی می تواند بطور قابل توجهی سطح تستوسترون را کاهش دهد. پس در حد اعتدال الکل مصرف کنید.