بیماری دیابت روی توانایی بدن برای مصرف قند تاثیر میگذارد. این بیماری عوارض بیشماری دارد، از جمله آسیب عصبی، بیماری قلبی، سکته مغزی، بیماریهای کلیوی و حتی نابینایی. یکی دیگر از عوارض دیابت بیماریهای لثه و دهان است.
بیمارانی که مبتلا به دیابت هستند در معرض خطر بالای ژنژیویت، بیماریهای لثه و التهاب پریودنتال(عفونت شدید لثه و تخریب استخوان ) قرار دارند. تضعیف سیستم دفاعی بدن در برابر باکتریها در اثر ابتلا به بیماری دیابت زمینه را برای عفونت لثهها فراهم میکند. از سوی دیگر، بیماری لثه میتواند روی تنظیم قندخون تاثیر بگذارد.
بیماری دیابت زمینه بروز عفونتهای قارچی، خشکی دهان و درنتیجه زخمهای دهان و پوسیدگی دندانها را فراهم میکند.
در یک مطالعه محققان 125 بیمار دیابتیک را مورد معاینه قرار دادند. نتیجه بررسیها نشان داد بین معیارهای قند خون مانند بالاتر بودن قندخون ناشتا، طولانیتر بودن زمان ابتلا به بیماری دیابت و بالاتر بودن هموگلوبین A1C از یک سو و میزان بروز بیماریهای دهان و دندان رابطه مستقیم وجود دارد.
همچنین افرادی که کمتر بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کرده بودند دچار عوارض بیشتری شدند.
عوامل خطر کدامند؟
افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به بیماریهای دهان هستند. همچنین اگر فردی دیابتیک است و سیگار مصرف میکند، نسبت به فرد بیماری که سیگار مصرف نمیکند در معرض خطر بالاتری برای بیماریهای دهان قرار دارد.
براساس گزارش انجمن ملی سلامت آمریکا، بیش از 400 دارو که برای درمان عوارض بیماری دیابت مانند دردهای عصبی و نوروپاتی ناشی از دیابت تجویز میشوند موجب خشکی دهان خواهند شد. در این صورت باید از دندانپزشک بخواهید دهانشویههای مناسب را برایتان تجویز کند.
علائم هشداردهنده
بیماریهای لثهای که با دیابت ارتباط دارند، معمولا اوایل بیماری علائم بارزی ندارند. به همین دلیل فرد دیابتیک باید به صورت منظم مورد معاینات دندانپزشکی قرار بگیرد.
با پیشرفت بیماری فرد علائمی را مشاهده میکند که نشاندهنده بیماری لثه در او است، از جمله: خونریزی لثه بهخصوص هنگام مسواک زدن، عدم تطابق فکها، بوی بد تنفس، حتی بعد از مسواک زدن، بالاتر و پایینتر کشیده شدن لثهها، به طوری که طول دندانها بیشتر از طول معمولی به نظر میرسد، لق شدن دندانها و قرمزی و تورم لثهها
راههای پیشگیری
بهترین اقدام برای پیشگیری از بیماریهای لثه این است که قندخونتان را کنترل کنید. میزان قندخون را مرتب اندازهگیری کنید و در صورتی که با کنترل رژیم غذایی نتوانستید میزان آن را در حد طبیعی نگه دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید. بهداشت دهان و دندانتان را رعایت کنید و حداقل سالی 2 بار برای معاینه نزد دندانپزشک بروید.
دهانتان را مرتب بررسی کنید و اگر لکهای سفید یا نقاط خونریزیکننده مشاهده کردید، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
درمان
درمان بیماریهای دهان بر اساس میزان و شدت بیماری متفاوت است. به عنوان مثال بیماریهای پریودنتال را دندانپزشک با ترمیم ریشه و جرمگیری درمان میکند یا ممکن است برای بیمار آنتیبیوتیک تجویز کند. در مواردی هم بیمار نیاز به جراحی لثه خواهد داشت.
اگر فردی دیابتیک هستید، فقط با رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات منظم میتوانید از بروز عوارض ناشی از بیماریتان جلوگیری کنید.
منبع:Health Line